Reiha trūkums • IR.lv

Reiha trūkums

5
Pauls Raudseps

Vācijas prezidents savu valsti nosauc par starptautiskās kopienas slaistu

Viens no vecākajiem žurnāliem pasaulē – kopš 1850.gada iznākošais ASV intelektuālais mēnešraksts Harper’s Magazine – februārī publicēja vairāku prominentu ekonomistu pārspriedumus par eirokrīzi un tās saistību ar Vācijas lomu Eiropā. Normāls temats nopietnam izdevumam, taču lasītāja acis varētu paplesties, redzot šo diskusiju ilustrējošo žurnāla vāku. Uz tā vīrietis melnā kreklā, uz kura augšdelma rēgojas labi pazīstamais nacistu sarkanais apsējs, tiesa, ar vienu atšķirību – baltajā aplī kāškrusta vietā ievietots eiro simbols «€».

Doma skaidra. Eirozona ar tās noteikumiem par budžeta deficītiem un valsts parādiem ir līdzeklis, ar ko Vācija sasniedz mērķi – kontroli pār Eiropu -, kuru tā nespēja panākt pirms 70 gadiem ar panceru divīzijām. Viss kontinents tiekot pakļauts Vācijas ekonomiskajam modelim, kurš kā melnas ādas stulmzābaks spiež uz krīzē pakritušās perifērijas kakla. Ne jau velti kanclere Angela Merkele tiek uzskatīta par ietekmīgāko politisko līderi Eiropā.

Īpatnēji tikai tas, ka vācieši paši nemaz nejūtas tik vareni. Otrā pasaules kara laikā fīrers ar murgainu pacilātību kliedza par «tūkstošgadīgo reihu» un pat smagas sakāves pasludināja par uzvarām. Savukārt janvāra beigās ikgadējā Minhenē (!) notiekošajā prestižajā konferencē par drošības jautājumiem Vācijas prezidents Joahims Gauks lauzīja rokas, ka viņa valsts aizvien vairāk tiek uzskatīta par «starptautiskās sabiedrības slaistu», kas nav gatava uzņemties savai svara kategorijai atbilstošu atbildību starptautiskajos procesos. «Lai gan Vācijā ir arī patiesi pacifisti, te ir arī cilvēki, kuri izmanto Vācijas pagātnes vainu kā vairogu, aiz kura slēpt slinkumu vai vēlmi norobežoties no pasaules,» teica Gauks. Raizes par pārlieku pacifismu un pasivitāti nav tā valoda, kura tiktu gaidīta no «Eiropas valdnieces».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu