Kas pelna visvairāk? • IR.lv

Kas pelna visvairāk?

6
DATI UN METODIKA: ANALĪZĒ IZMANTOTI LURSOFT APKOPOTIE UZŅĒMUMU REĢISTRA DATI PAR NETO PEĻŅU. NAV KONSOLIDĒTA MEITASKOMPĀNIJU DARBĪBA, TĀPĒC ATSEVIŠĶOS GADĪJUMOS HOLDINGU PEĻŅA PĀRSNIEDZ APGROZĪJUMU. SARAKSTĀ NAV IEKĻAUTAS BANKAS.
Sergejs Pavlovs

Pelnošākie biznesi Latvijā pamazām atgūst pirmskrīzes līmeni, taču pirmajā simtniekā vairākums uzņēmumu pieder ārzemju kapitālam

Ko par Latvijas biznesa haizivīm var uzzināt, izpētot to rezultātus pēdējos piecos gados, – sākot ar trekno gadu pēdējo vilni 2008.gadā, ienirstot krīzes atvarā un vizbeidzot 2012.gadā izpeldot no tā? Vairākas interesantas tendences.

Izrādās, pusi no 100 pelnošākajiem Latvijas uzņēmumiem kontrolē ārvalstnieki. Pirmskrīzes gados šis īpatsvars sasniedza tikai trešdaļu, tāpēc ārvalstu kapitāla pieaugums ir viena no acīmredzamākajām tendencēm pelnošāko uzņēmumu skaitā. 2012.gadā 57 pelnošākajos Latvijas uzņēmumos bija ārvalstu kapitāls, bet 37 no tiem pilnībā piederēja ārzemniekiem. Turklāt šis skaits patiesībā ir vēl lielāks, jo analīzē izmantotajos Lursoft datos par vietējiem uzņēmumiem tiek atzīti arī tādi, kas pieder Latvijā reģistrētām māteskompānijām, pat ja to galīgais īpašnieks ir ārvalstīs.

Patiesībā – jo pelnošāka kompānija, jo lielākas izredzes tās īpašnieku vidū redzēt ārzemniekus. Pirmajā desmitniekā tikai trīs uzņēmumi ir bez ārzemju kapitāla – tie ir valstij piederošie neprivatizējamie milži Latvijas valsts meži, Latvenergo un Latvijas dzelzceļš. Pirmais Latvijas privātpersonām pilnībā piederošais uzņēmums šajā topā ierindojas tikai 16.vietā – tas ir farmācijas holdings Repharm, ko kontrolē publicitāti nemīlošie Josifs Apts un Vadims Telica.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu