Aleksejs Popovs, pārveidoja E-klasi • IR.lv

Aleksejs Popovs, pārveidoja E-klasi

4
«Ja nav ātra interneta savienojuma, reklāmu un bilžu dēļ E-klases galvenā lapa ilgi ielādējas,» motivāciju mainīt elektroniskā skolu žurnāla saturu skaidro desmitklasnieks Aleksejs Popovs. «Jā, man arī tur nesen piedāvāja nopirkt mašīnu, bet galvenais — sāka apnikt, ka E-klase veras vaļā jaunā logā, kas tiešām ir neērti. Sapratu, ka ir vērts veltīt dažas stundas, lai to uzlabotu, — man priekšā vēl trīs gadi vidusskolā!»
Ieva Puķe

 

Uz interviju Aleksejs atskrien pēc stundām Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā. Piecpadsmitgadnieks mammas adītā milzīgā šallē ir Latvijas matemātikas un pro-grammēšanas cerība. Pēdējos divus gadus saņēmis bronzas medaļas starptautiskajā informātikas olimpiādē, Latvijā vienaudžu vidū bijis labākais. Jau 8.klasē ieguvis zelta medaļu valsts matemātikas olimpiādē 9.klašu grupā, gadu vēlāk – absolūto 1.vietu.

Aleksejs mācās starptautiskā bakalaurāta klasē, kuras diplomu atzīst pasaules prestižākās augstskolas. Ieradies no skolas ar krievu mācību valodu, stāsta: 1.ģimnāzijā dzimtā mēle nespēlē nekādu lomu. Viņa vecāki Jeļena un Andrejs strādā loģistikas nozarē, bet apdāvinātais Aleksejs grib veidot karjeru zinātnē un izglītībā, interesējas par matemātikas un informātikas starpdisciplīnu kriftogrāfiju, datu šifrēšanu.

Alekseja tēvs līdz pagājušajai nedēļai, kad saņēma tiesas izpildrakstu, bija pieradis, ka dēls iepriecina ar kārtējo apbalvojumu, nevis tiek apvainots krimināli sodāmās darbībās. Iemesls – puiša pagājušā gada nogalē izveidotais Google Chrome  pārlūkprogrammas paplašinājums, kas veic skolu elektroniskā žurnāla un dienasgrāmatas E-klase satura izmaiņas. Šo firmas DEAC radīto vietni tāpat kā radniecīgo Mykoob skolās sāka izmantot, jo tika nogulēta līdzīga valsts administrēta projekta realizācija. Komerciālajos skolu žurnālos diemžēl atzīmju un mājas uzdevumu skatīšanos nākas apvienot ne tikai ar ziņu lenšu raibumu, bet arī bēgšanu no luksusa auto, sieviešu kosmētikas un citām reklāmām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu