Maize saviem cilvēkiem • IR.lv

Maize saviem cilvēkiem

3
Donas valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs un līdzīpašniece Maira Tauriņa.
Anda Burve-Rozīte

20 gadu laikā Jēkabpils maizes ražotājs Dona pēc diennaktī izceptā daudzuma kļuvis par ceturto lielāko Latvijā un uzskata, ka biznesa veiksmes pamatā ir domāšana par saviem Latvijas cilvēkiem un godīgums

Meklējot lielas rūpnieciskas platības, kurās, kā gribas iztēloties, varētu atrasties viens no senākajiem un lielākajiem Latvijas maizes cepējiem Dona, gadās pabraukt tām garām. Ceptuve ir neuzkrītoša, negozējas ar pompozu izkārtni. Caurlaidē atnācējus neskenē apsardze uniformā, bet sirma māmiņa pašadītā latvisko rakstu jakā. Smaržo pēc svaigi ceptas maizes, un sirsnīgā, vienkāršā atmosfēra liek labāk saprast uzņēmuma līdzīpašnieces Mairas Tauriņa pēcāk sacīto, ka Dona rada produkciju, domājot pirmām kārtām par saviem cilvēkiem – ko tie var atļauties, kas tiem garšo. 

Pērn maizes ražotājs nosvinēja 20 gadu dzimšanas dienu. Kad 1992.gadā agrofirmas Daugava maizes ceptuvi par sertifikātiem privatizēja pieci uzņēmīgi vietējie, to vidū tagadējās īpašnieces Maira Tauriņa un Valda Golubova, te ražoja divu veidu maizīti – rudzu un saldskābo. Šo gadu laikā produktu klāsts pieaudzis līdz 100, ir arī kūkas un cepumi. Sākotnējā doma tirgot pārsvarā Latgalē nu vērsusies plašumā, un Dona savu produkciju pārdod visā Latvijā.

Garšas noslēpumi

Maize vienmēr būs pieprasīts produkts pašu valstī, bet uz milzīgu eksportu nevar cerēt – tā stāsta uzņēmēji. Cilvēkiem gribas ik rītu svaigi ceptu maizi, turklāt katrā valstī ir atšķirīgas tradīcijas. «Mēs ar rudzu maizes tradīcijām esam līdzīgi Skandināvijai,» stāsta Donas valdes priekšsēdētājs Kārlis Zemešs. «Uz dienvidu pusi ir vairāk pelēkās maizes, kviešu maizes. Visi jau grib svaigu, no rīta ceptu maizi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu