Savelkot bilanci • IR.lv

Savelkot bilanci

5
Pauls Raudseps

Dombrovskis ir līdzsvara cilvēks – gan personiski, gan politiski

Ja kāds 2009.gada martā būtu pareģojis, ka Valdis Dombrovskis kļūs par visilglaicīgāko Ministru prezidentu atjaunotās Latvijas vēsturē un par vienīgo, kas spējis saglabāt savu amatu pēc divām vēlēšanām, varētu rasties nopietnas bažas par tā cilvēka spriestspēju, varbūt pat par veselo saprātu. Nojaušot tuvojošos krahu, Tautas partija un ZZS bija apgāzušas Godmaņa valdības laivu, lai mudīgi aizpeldētu prom no politiskās atbildības. Dombrovskim bija jākļūst par politisko kamikadzi, ar kura vārdu būtu saistīta, kā daudzi toreiz uzskatīja, neizbēgamā starptautiskās aizdevuma programmas izgāšanās.

Turklāt «vara tika nomesta pie kājām» cilvēkam, kurš nekādi neatbilda populārajam priekšstatam par «līderi», kur nu vēl «krīzes menedžeri». Tādam cilvēkam jābūt izlēmīgam, skarbam, valdonīgam, vārdu sakot – «vecim». Bet Dombrovski viņa partijas biedre Ausma Kantāne bija aplaimojusi ar iesauku Lācītis.

Te nu mēs esam pēc gandrīz pieciem gadiem, un Dombrovskis atvadās no valdības vadītāja krēsla kā premjers rekordists, Eiropā cienīts politiķis, turklāt ar vēl aizvien augstiem popularitātes reitingiem un, kas šķiet gandrīz neticami Latvijas politiskajos apstākļos, faktiski neaptraipītu reputāciju. Savus lielos politiskos mērķus viņš ir sasniedzis – veiksmīgi noslēdzis starptautisko aizdevuma programmu, ievedis valsti eirozonā un radījis apstākļus, lai Latvija jau trešo gadu ir ES ekonomiskās izaugsmes līdere.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu