Darīs? Nedarīs? • IR.lv

Darīs? Nedarīs?

3
Foto — Kaspars Krafts, F64
Indra Sprance

No kādiem jautājumiem jaunajai valdībai nebūs iespējams izvairīties atlikušajos deviņos mēnešos līdz vēlēšanām

Lai gan koalīcijas veidošana sākusies ar strīdīgo jautājumu sarakstu, kuri jāsvītro no valdības darba kārtības, gluži neko nedarīt jaunais kabinets arī nevarēs. Pirmkārt, virknē politiski jutīgu saimniecisku jautājumu būs jāpieņem lēmumi saistībā ar likumdošanas izmaiņām vai ES direktīvu prasībām. Otrkārt, jāizšķiras, ko darīt ar jau sāktajām reformām, un lēmumu atlikšana dažos gadījumos var Latvijai dārgi maksāt. Treškārt, Zolitūdes traģēdijas rūgtā mācība nebūs pagaisusi no vēlētāju prātiem – visticamāk, priekšvēlēšanu gaisotnē politiķiem būs jāspēj izšķirties par to, ir vai nav vajadzīgas būtiskas izmaiņas būvniecības procesa uzraudzībā, kā arī par citiem jautājumiem, kas skars arī dažādas ekonomiskās intereses.

Jaunās valdības veicamo darbu saraksts šonedēļ top koalīcijas partneru darba grupās un, visticamāk, noslēgsies tikai neilgi pirms galīgās vienošanās par valdības izveidi, taču šajā rakstā apkoposim svarīgākos darbus, no kuriem jaunajai valdībai nebūs iespējams izvairīties līdz vēlēšanām atlikušajos deviņos mēnešos.

Būvniecība

Koalīcijai jālemj, ko darīt ar ekonomikas ministra Daniela Pavļuta vadības laikā pieņemtajiem grozījumiem būvniecības likumā, kuriem jāstājas spēkā 1.februārī. Likums deleģēja pienākumu Ministru kabinetam izstrādāt virkni ar jauno likuma redakciju saistītus normatīvos aktus, pašlaik pieņemta ir tikai aptuveni puse no tiem. Pret likuma stāšanos spēkā iebilst virkne būvuzņēmēju, daļa atbalsta, vēl citi to uzskata par pārāk liberālu būvniekiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu