Smagā migrācija • IR.lv

Smagā migrācija

3
Pauls Raudseps

Brīvā darbaspēka kustība izraisa spēcīgas emocijas visā Eiropā

Čingishans pret Kristu – kā divi bokseri ringā. Tā lietuviešu autors Marjus Ivaškevičs redz sadur-smi starp Austrumiem un Rietumiem lugā Izraidītie, kuras uzvedums Dailes teātrī jau pieteicies kā spilgtākais un spēcīgākais jaunā gada notikums mākslā.

Tagad šim arhetipiskajam pretmetam var pievienot jaunu, mūsdienīgāku – Šikorskis pret Kameronu. Polijas ārlietu ministra un Lielbritānijas premjerministra sadursme gan nenotika ar zobeniem kaujas laukā kā mongoļu ordas laikos vai ar dūrēm zem tilta kā Ivaškeviča skaudrajā lugā par lietuviešu (Dailes versijā – latviešu) emigrantiem Londonā, bet gan ar 140 zīmes gariem dzeloņiem virtuālajā tvitersfērā.

Taču, lai cik atšķirīgas būtu konflikta vietas, cēlonis ir tas pats – cilvēki no Eiropas nabadzīgākās austrumu malas dodas uz rietumiem pēc naudas. Stepes klejotāji atjāja laupīt. Mūsdienās poļi, lietuvieši, latvieši, bulgāri un rumāņi sēžas autobusos vai lēto aviolīniju reisos un dodas meklēt darbu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu