Pagaidām veģetāra konfrontācija • IR.lv

Pagaidām veģetāra konfrontācija

2
Foto — Raitis Plauks, F64
Nellija Ločmele

Režisors Kirils Serebreņņikovs par «nospiedošā vairākuma» varu Krievijā un to, kāpēc teātri pārveidot ir vieglāk nekā valsti

Teātrī sākusies cenzūra – ar dažiem biezākiem vārdiem sapiparots, šis Kirila Serebreņņikova paziņojums gadumijā atbalsojās ne tikai Maskavā, bet arī Rīgā, jo pazīstamais Krievijas režisors ir savējais daudziem latviešu teātra skatītājiem. Spraigs gads, kurā jaunais Maskavas Gogoļa centra vadītājs ar vērienu demonstrēja, kā spēj pamirušu teātri pārvērst dzīvīgā kultūras avotā, noslēdzās skarbi – pašvaldība aizliedza Serebreņņikovam rīkot Pussy Riot paraugprāvai veltītas dokumentālās filmas pirmizrādi un diskusiju ar tikko no cietuma izlaistajām grupas dalībniecēm. Kā šis lēmums izgaismo varas un mākslas attiecības, Skype intervijā jautāju režisoram, kurš jaunā gada sākumu sagaidīja Berlīnē.

Hodorkovska un Pussy Riot dalībnieču atbrīvošana kļuva par pasaules mediju ziņām, viņu teikto sadzirdēja miljoni. Tāpēc nav īsti saprotams, kādēļ Maskavas vadība aizliedza pasākumu vienā teātrī? No kā baidās vara, kura tikko izrādījusi augstsirdību?

Kad runāju par «varu», manā iztēlē neuznirst viena augstākā priestera tēls. Vara – tas ir liels daudzums visdažādāko ļaužu, kuru rīkojumi un apsvērumi mēdz būt ļoti pretrunīgi, kā jebkurā sistēmā, kas apvieno dažādus uzskatus, aizkulišu intereses un klanu sadursmes. Manuprāt, šis lēmums ir dīvaina kļūda. Kurš to pieņēma, varu tikai minēt. 

Saprotiet – tā ir sistēma, kurā katrs cenšas pārapdrošināties, jo visu caurauž baumas. Kāds nelabvēlis atnāks pie kāda ierēdņa un pateiks: «Ziniet, Gogoļa centrā bija Pussy Riot koncerts, viņas tur lādējās…» Un viss, galvas ripos. Nav svarīgi, kura galva tā būs – vienkārši ieslēdzas apdrošināšanas sistēma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu