Politika pār tiesībām? • IR.lv

Politika pār tiesībām?

3
Gatis Litvins

Rīgas sabiedriskā transporta cenu diferencēšanas reforma var nonākt Satversmes tiesā

Mūsu platuma grādos tiesību normu pieņemšana parasti nav tik karstasinīga, kā tagad vērojams ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem «Par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā». Šādus pēc būtības identiskus noteikumus dome pieņēmusi jau divreiz – novembrī un decembrī, tie diferencē biļešu cenu, rīdziniekiem nosakot 0,60 eiro apmērā, bet pārējiem pasažieriem – 1,20 eiro.

Pašlaik noteikumu stāšanās spēkā ir apturēta, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija decembrī atzina, ka noteikumos daži punkti ir prettiesiski – pārkāpj vienlīdzības principu, kas neļauj diskriminēt iedzīvotājus pēc dzīvesvietas, un samērīguma principu, jo sabiedrības zaudējums ir lielāks nekā ieguvums, kā arī tiek pārkāpts Satversmes 97.pants, kas ļauj personai brīvi pārvietoties un izvēlēties dzīvesvietu. Atbildot uz šo lēmumu, Rīgas dome noteikusi, ka janvārī un februārī brauciens sabiedriskajā transportā visiem maksās 0,60 eiro – tiks piemērota 50% atlaide. Šis lēmums atkal izbrīnījis VARAM, jo nav tiesību normu, kas pieļauj šādu sabiedriskā transporta maksas atvieglojumu kārtību.

Diskusijas turpinās, un izskan pat lietas, ko tiesiskā valstī nepienāktos dzirdēt. Publiski pavīdēja ziņa, ka pašvaldība, iespējams, pieņems vēl citus identiskus saistošos noteikumus, lai izvairītos no ministrijas atzinuma. Šāds viedoklis vērtējams kā likumā doto tiesību ļaunprātīga izmantošana un apzināta tiesiskās nenoteiktības radīšana. Destrukcija. Valsts amatpersonu rīcībai jābūt tiesiskai un efektīvai – pareizā paraugam. Tieši ar to atšķiras laba valsts pārvalde no sliktas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu