Ambīcijām jābūt! • IR.lv

Ambīcijām jābūt!

5
«Kas tur — čikčirik! — uzkrāso lūpas, skropstiņas, un aiziet! Ne vella… Sievietes domāšana, ooo! Kā to parādīt uz skatuves?!»
Anda Burve-Rozīte

Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe (29) šosezon spoži uzmirdzēja, izrādē M.Butterfly nospēlējot sievieti. 10.janvārī būs iestudējuma Izraidītie pirmizrāde, kurā aktierim atkal liela loma – izmeklētājs, kas atklāj policijas augstāko ešelonu saistību ar noziedzniekiem

Bija jautri skatīties un klausīties zaļo vienaci Maiku Vazovski jestrajā Volta Disneja studijas pilnmetrāžas animācijas filmā Mošķīšu universitāte. Vēl jautrāk bija nejauši sastapt Dailes teātra vestibilā šā radījumiņa latviskās balss īpašnieku aktieri Daini Grūbi un noklausīties viņa dialogu ar kolēģi mošķīša balsī. Vienkārši tā, ejot uz mēģinājumu – lai jautrāk! Dailes teātrī Dainis Grūbe strādā kopš 2009.gada. Spēlējis izrādēs Zelda, Finita la Comedia, Vējiem līdzi, Salome un citās. Dzimis Madonā. Gara auguma, sportisks trīsdesmitgadnieks. Laimīgs kopā ar dzīvesbiedri Mariju, audzina trīs gadus veco meitu Reinu. 

Ierunāt multenes jaunajam aktierim patīk, bet pirms diviem mēnešiem, 2013.gada 8.novembrī, viņš piedzīvoja savu zvaigžņu stundu uz Dailes teātra skatuves dramatiskā lomā. Nospēlēja vīrieti sievietes ādā Deivida Henrija Hvanga drāmā M.Butterfly. Izrādes stāsts ir šāds: franču diplomāts Renē Galimārs tiesas procesa laikā atceras dzīves laimīgo laiku, kad viņš dzīvoja kopā ar Ķīnas operas dīvu Song Lilingu. Taču tobrīd Galimārs nezināja, ka viņa ideālā sieviete ir Ķīnas valdības spiegs un vīrietis, kurš pārģērbies par sievieti.

Kopā ar Juri Žagaru, kas atveido franču diplomātu, jaunais aktieris Dainis Grūbe divarpus stundu garumā uz skatuves rada patiesu jūtu drāmu. «Brīnumu, ko Song Lilingas lomā izdarījis Dainis Grūbe, gan gribas, gan negribas atminēt. Bail, ka, uzzinot gluži neticamās transformācijas mehānismu, brīnums varētu aiziet bojā,» pēc izrādes rakstīja kritiķe Silvija Radzobe. Skatītāju skaļie aplausi un «bravo!» pirmizrādē bija tieši Dainim. «Es piedalos arī izrādēs, piemēram, Vējiem līdzi, kurās bieži ir stāvovācijas. Zinu, ka savu daļiņu aplausu esmu nopelnījis, bet apzinos, ka tie ir Kristīnei [Nevarauskai] un Artūram [Skrastiņam]. Bet, kad Butterfly pasperu divus solīšus uz priekšu un skatītāji aplaudē vairāk, un bravo, tad…,» aktieris ir līdz sirds dziļumiem aizkustināts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu