4 izrādes ziemā • IR.lv

4 izrādes ziemā

5
Slazdā

Teātros beidzas svētku koncertu laiks, un uz skatuves atgriežas stāsti par cilvēkiem un attiecībām. Iesakām šīssezonas kamerizrādes, ko vērts redzēt

Spoku stāsti un vīriešu dižošanās

Uz Dailes teātra Mazās zāles skatuves režisors Jans Villems van den Boss uzbūvējis krogus istabu. Priekškaram veroties, tā ir tukša. Ienāk Jura Žagara atveidotais Džeks. Ielej alu, ar trenētu kustību atver kasi, samaksā. Pakar virsjaku, pārlaiž kritisku skatienu, noņem no vadža un saloka kārtīgāk – lai nebūtu redzama caurā odere. No blakus telpas ienāk Artūra Skrastiņa Brendans, tukšā bāra īpašnieks.

Konora Makfērsona luga stāsta par viena vakara notikumiem maza Īrijas ciematiņa «kultūras iestādē» nr.2 (jo «pirmās» godu «nocēlusi» smalkāka dzertuve, kas, saprotams, klātesošajiem rīvē kantes). Egona Dombrovska (otrajā sastāvā Ivars Auziņš) Finbārs, vietējais mākleris, pārdevis māju sievietei no pilsētas, turklāt jaunai, un gaidāms, ka šovakar nāks te lielīties – ar darījumu un galvenokārt ar dāmu. Kaut pats ir precējies – sašutumā dalās ciema vecpuiši, kuri nolēmuši šai nekaunībai stāties pretī vienotā frontē. Kad Finbārs un Ineses Kučinskas (citā sastāvā Vita Vārpiņa) Valērija ierodas, tā arī notiek.

Izrāde ir četru aktieru meistardarbs. Skaistas sievietes klātbūtne ir katalizators – liek (tikai žēl, ka aktrisēm nav atrastas arī citas funkcijas) Skrastiņa, Žagara, Dombrovska varoņiem un Pētera Gaudiņa čīkstulīgajam Džimam sacensties, velkot uz zoba sāncenšus, izceļot sevi.

Luga veidota kā ainu virkne – katrs stāsta savu spoku stāstu. Tajos savijas mitoloģija, dzīve un varoņu raksturi. Azartiskumā, šķiet, sacenšas ne tikai varoņi, bet arī aktieri, ievelkot skatītāju aizraujošā karuselī. Smieklīgi un aizkustinoši aizrautīgais klačīgums savijas ar azartu, varoņu attiecību zemstrāvām un skumjām. Jo stāsts jau īstenībā ir par vientuļiem, ciema eksistences vienmuļībā garlaicības un dzīves sistiem, bet neuzvarētiem cilvēkiem. Tikai izrādes fināls izskan citā toņkārtā – arī Valērijai ir savs stāsts. Tas ļauj ciema vīriem pieņemt viņu kā savējo, tomēr skatītājus atstāj pārdomās, vai stāsta melodramatiskums pārlieku nedisonē ar iepriekš uzburto smeldzīgo dzīvesprieku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu