Nav nemaz tik slikti • IR.lv

Nav nemaz tik slikti

4
Foto — Scanpix
Pauls Raudseps

Igaunijas centrālās bankas vadītājs Ardo Hansons par kaimiņvalsts pieredzi eirozonā, inflācijas «folkloru» un ekonomiskajiem cikliem

Ar ko nodarbojas centrālā banka, kad valsts ir pievienojusies eirozonai un lēmumus par kopējo valūtu pieņem «Frankfurte»? Nolēmām to pajautāt Igaunijas Bankas vadītājam Ardo Hansonam, kura valsts jau trīs gadus dzīvo ar eiro. Hansons dzimis Amerikā 1958.gadā un ieguvis doktora grādu ekonomikā Hārvarda Universitātē. 90.gadu sākumā palīdzēja veidot Igaunijas monetāro un ekonomisko politiku, pēc tam vairāk nekā desmit gadus nostrādāja Pasaules Bankā, bet par Igaunijas centrālās bankas vadītāju ievēlēts 2012.gada jūnijā. Cita starpā, viņam ir interesantas saites arī ar latviešiem. Hārvardas apkaimē igauņu nebija daudz, tāpēc no studijām brīvajā laikā viņš dejoja Bostonas latviešu tautas deju ansamblī un piedalījās Jāņu svinēšanā vietējo latviešu īpašumā Piesaule.

Latvijā daži uzskata, ka pēc eiro ieviešanas centrālajai bankai vairs nav ko darīt, jo visi lēmumi tiek pieņemti Eiropas Centrālajā bankā (ECB). Kā jūs sevi nodarbināt?

Paradoksālā kārtā darba ir pat nedaudz vairāk. Visas Baltijas valstis sāka ar savas naudas piesaisti pie kādas citas valūtas, tāpēc monetārajā politikā nebija daudz darāmā. Tagad kļūstat par daļu no 18 valstu grupas, kurā daudzkas ir jākoordinē un jāizlemj kopīgi. Turklāt lēmumi tiek pieņemti centralizēti, bet izpildīti decentralizēti. Visi darījumi ar skaidro naudu, aizdevumu izsniegšana vai depozītu pieņemšana no bankām – to dara nacionālās struktūrvienības, arī gandrīz visu statistiku savāc nacionālās bankas. Turklāt tās joprojām ir zināmā mērā atbildīgas par savu valstu finanšu sistēmas stabilitāti, iespējams, arī par banku uzraudzību. Tāpēc dažās jomās var notikt lēmumu pieņemšana arī nacionālajā līmenī.

Cik bieži jums ir jālido uz Frankfurti?

Padome [kurā ietilpst visu eirozonas valstu centrālo banku vadītāji] tiekas 23 reizes gadā – divreiz mēnesī, izņemot augustu. Sēdēs apskatām plašu jautājumu loku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu