Apvērsums makā • IR.lv

Apvērsums makā

10
2014

Pēdējos 100 gados Latvija piedzīvojusi vētrainas naudas reformas, no kurām 2014.gada 1.janvārī gaidāmā eiro ieviešana atšķiras kā diena pret nakti

Nākamo gadu sagaidīsim ne tikai kā kārtējo Jauno gadu, bet arī kā kārtējo naudas maiņas gadu Latvijas vēsturē. Aizvadītie 20 gadi ir izcēlušies ar stabilitāti – 90.gadu sākumā ieviestie lati mums kalpoja nemainīgi un uzticami. Pievienošanās eirozonai ir sen apspriesta, un arī maiņas kurss bijis nemainīgs.

Taču pēdējos simt gados apgrozībā esošā nauda Latvijā ir mainījusies samērā bieži, turklāt nereti nesusi līdzi zaudējumus, jo nākusi vienlaikus ar inflāciju. Klasisks piemērs ir 90.gadu sākums, kad pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas notika pāreja no PSRS uz Latvijas rubļiem un pēc tam uz latiem. Straujā cenu kāpuma dēļ cilvēki zaudēja faktiski visus uzkrātos ietaupījumus, un tāpēc šī naudas reforma saistās ar negatīvām atmiņām.

Arī naudas maiņa dažkārt nākusi kā liels pārsteigums – no rīta pamostoties, atliek konstatēt, ka nauda makā vairs nav derīga, ievērojami zaudējusi vērtību vai arī tās lietošanai ir uzlikti lieli ierobežojumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu