Kā būs? Lūk, tā! • IR.lv

Kā būs? Lūk, tā!

3

Kopīgi meklējam atbildes uz jautājumiem par to, kas varētu notikt 2014.gadā

Vai pēc eiro ieviešanas celsies cenas?

Kristīne Ķīkule, ekoloģisko produktu veikala SekoEko īpašniece
Domāju, ka necelsies. Daļa ražotāju, ar kuriem sadarbojamies, patiesībā ar 1.janvāri cenas noapaļo uz leju, nevis plāno, kā iedzīvoties uz latu nomaiņas rēķina. Protams, pastāv iespēja, ka kāds uz kopējā fona cenas pacels, bet nešķiet, ka tas varētu būt tik katastrofāli. Jārēķinās, ka pirmo pusgadu cenas vēl jāataino gan latos, gan eiro, kas ļaus redzēt patieso situāciju. Pati par cenu celšanos nesatraucos, bet no klientiem biežāk dzirdu nepatiku, ka tas eiro cenas skaitlis vizuāli ir lielāks par latiem. Atskan arī bažas par pašu sākumu – to, kā notiks pārmaiņu process, bet par cenu celšanos uztraukuma nav.

IR PROGNOZE. Jā, taču pie tā nebūs vainīgs eiro. Cenas vienmēr nedaudz lien uz augšu, un daudzi ekonomisti uzskata, ka inflācija ap vai nedaudz zem 2% ir optimālais līmenis. Latvijā pēdējā gada laikā kopējais cenu līmenis faktiski nav mainījies – alkohola, tabakas un pārtikas cenas nedaudz cēlušās, taču par mājokli, transportu un komunikācijām samazinājušās. Taču algas aug, kas palielina gan spiedienu uz uzņēmējiem, gan patērētāju pirktspēju. Turklāt aprīlī notiks elektrības tirgus atbrīvošana mājsaimniecībām, kā rezultātā elektrības cena varētu pieaugt par kādiem 10%. Inflācijas «nulles variants» nav normāls nevienā ekonomikā, un Latvijā tas neturpināsies. 
– Pauls Raudseps

Kurš būs premjers, kas uzrunās mūs gadumijā pēc vēlēšanām?

Igors Tūns, LTV operators
Nevaru pat iedomāties, kurš, jo nesekoju līdzi politikas aizkulisēm. Premjers, kurš kameras priekšā izskatījies vislabāk, ir Dombrovskis – tāds normāls, taisns. Principā skatāmai Jaungada runai ir vienalga, kāds premjers stāv priekšā, jo galvenais ir, kāds operators. Ir tāds knifs – kad septiņi operatori nostājas rindā un pienāk viens politiķis, viņš uzreiz pagriežas tāda respektablāka kunga virzienā un uz to tad arī runā. Bet vispār par politiķiem grūti teikt – viņus visus jau kaut kur pamāca, ko darīt, lai smuki izskatītos, un tad viņi visi arī smuki izskatās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu