Maz brīvo vilku • IR.lv

Maz brīvo vilku

5
Foto — Gatis Rozenfelds, F64
Nellija Ločmele

Vaira Vīķe-Freiberga par to, kāpēc varai groži izslīd no rokām un kā latviešiem kļūt izcilākiem

Tumšsarkanu rožu pušķis uz lielā saimes galda, pie kura ģimene parasti pulcējas Ziemassvētkos, atgādina par eksprezidentes neseno dzimšanas dienu. Nule kā atgriezusies no Austrālijas, viņa turpina saņemt apsveikumus gan jubilejā, gan saistībā ar jauniegūto amatu – kļuvusi par pirmo sievieti prezidenti Madrides klubam, kas apvieno pasaules demokrātisko valstu bijušos līderus. Tomēr mūsu sarunas iemesls ir krīze, kādā Latvija nonākusi pēc Zolitūdes traģēdijas.

Sabiedrība cenšas atgūties pēc dziļas traumas – ir grūti noticēt, ka miera laikos iepirkšanās modernā tirdzniecības paradīzē var beigties ar 54 cilvēku nāvi. Vai esat noformulējusi, kāpēc tas varēja notikt?

Nav jābūt inženierim, lai secinātu, ka ēkas konstrukcijā kaut kas ir radikāli kļūmīgi veikts, turklāt nepiedodami, jo šis nav 100 stāvu debesskrāpis, kas sabrucis zemestrīcē. Varētu teikt – šķūnis, elementāra konstrukcija. Tas nav prātam aptverams, kā modernā pasaulē ir iespējams tik rupju kļūdu pieļaut zemē, kas sevi prezentē ar labi izglītotiem cilvēkiem, no ES pārņemtu juridisko ietvaru, ar civilizētām prasībām drošībai un visiem kontroles mehānismiem. Projektu akceptējot, ir vesela ķēde, vajadzīgi deviņpadsmit dažādi paraksti, lai kaut vai savus bēniņus izbūvētu, bet šī ir publiska celtne. Satraucošākais – šeit atklājas gan Rīgas kā galvaspilsētas, kur darbojas puse no visas Latvijas ekonomikas, trūkumi būvniecības līmenī, gan arī te iesaistītas firmas, kas saņem valsts pasūtījumus un bauda augstāko instanču uzticību. Ir vietā pārvērtēt, kāds ir politikas klimats – ja ikdienā runājam par «Misteru 20%» un tamlīdzīgi, tad ko mūsu slepenās iestādes ir darījušas? Kaut kas radikāli nav kārtībā. Tā ir pļauka sejā Latvijas valstij.

Vai amatpersonu reakcijas pēc traģēdijas rada drošību, ka tas vairs nevar atkārtoties?

Reakcijas ir grūti komentēt, jo jebkura amatpersona tajā brīdī arī ir šoka stāvoklī. No viņiem gaida ļoti daudz, bet ir brīži, kad vispār trūkst vārdu. Pēc tam var sākt analizēt, tamdēļ ir vajadzīgas izmeklēšanas komisijas, šim darbam ir jānotiek.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu