Pietiek liet ūdeni! • IR.lv

Pietiek liet ūdeni!

4
Foto — Corbis/Scanpix
Gunita Nagle

Ir tik daudz neskaidras izcelsmes aplamu priekšstatu par ūdens dzeršanu, ka tie saduļķojuši patiesību par to, cik daudz ūdens ik dienu jāuzņem. Kāda ir izfiltrētā patiesība? 

Dzert ūdeni ir veselīgi, un neviens neapšauba, ka tas ir nepieciešams. Taču nekad nav bijusi skaidra atbilde uz jautājumu, cik daudz ūdens cilvēkam nepieciešams. Savulaik mediķi aprēķināja, ka pieaugušam, veselīgam cilvēkam katru dienu jāizdzer vidēji divarpus litru ūdens. Bet tas tik un tā nevieš skaidrību, jo ūdeni cilvēks uzņem, arī dzerot tēju un kafiju, ēdot augļus un dārzeņus. Turklāt izdzeramā ūdens daudzums atkarīgs no katra cilvēka veselības stāvokļa, fizisko aktivitāšu daudzuma un vietas, kur viņš dzīvo. Sausā un karstā klimatā ir lielāki atūdeņošanās draudi nekā mērenā. Tādēļ mēģināsim rīkoties vienkārši – izskatīsim populārākos mītus, lai izvairītos no visbiežāk pieļautajām kļūdām un atrastu sev vispiemērotāko veidu, kā uzņemt vajadzīgo ūdens daudzumu.

1.mīts. Katru dienu jāizdzer vismaz astoņas glāzes ūdens

Patiesība. Nav pierādījumu, ka būtu kāds labums no ūdens malkošanas visas dienas garumā. Patiesībā ikdienā nepieciešamais ūdens daudzums ir atkarīgs no cilvēka dzīvesveida. Ņemot vērā, ka aptuveni 30% ūdens uzņemam ar augļiem un dārzeņiem, turklāt noteikti dzeram dažādus dzērienus, dienas laikā būtu vēlams izdzert vidēji litru tīra ūdens. Tomēr, ja cilvēks pastiprināti svīst, strādājot fizisku darbu, sportojot, ja ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, vajadzība pēc ūdens noteikti būs lielāka

2.mīts. Tēja un kafija ir urīndzenoša, tādēļ nevar uzskatīt par šķidrumu

Patiesība. Tēja un kafija ir urīndzenoša, tomēr abi šie dzērieni arī ir šķidrumi, kas pieskaitāmi ikdienā uzņemamā šķidruma daudzumam. Nebraskas Universitātes pētniece Anna Grandžīna (Ann Granjean) vadīja pētījumu, kura mērķis bija noskaidrot, vai kofeīnu saturoši dzērieni veicina dehidrāciju, un pētījuma rezultāti tika publicēti Journal of the American College of Nutrition. Tajā secināts: nē, šie dzērieni neveicina dehidrāciju. Kofeīnu saturoši dzērieni neveicina strauju šķidruma izvadīšanu, ja vien tos patērē mērenos daudzumos – ne vairāk kā piecas tasītes kafijas dienā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu