Jaunākās grāmatas • IR.lv

Jaunākās grāmatas

2
Nelsons Džonsons. Pagrīdes impērija.
Pauls Bankovskis

 


DZEJA.
Semjons Haņins. Peldus. Izdevniecība Orbita.

Haņina dzejoļu krājums ar neredzamu magnētu savienotās divās grāmatiņās. Vienā dzejoļi lasāmi krievu valodā, otrā – Pētera Draguna, Aivara Eipura, Jāņa Elsberga, Liānas Langas, Marta Pujāta, Jāņa Rokpeļņa, Kārļa Vērdiņa un Arvja Vigula atdzejojumā. Haņinam darbojoties ar valodu, dzimst viena no interesantākajām, bet arī visgrūtāk tulkojamajām mūsdienu Latvijas dzejām, tāpēc jo interesantāk lūkot, kā veicies atdzejotājiem. Tekstu papildina «dzejas ilustrācijas», kuru autori ir Evelīna Deičmane, Kaspars Groševs, Maija Kurševa un citi mākslinieki.

DOKUMENTĀLĀ PROZA. Nelsons Džonsons. Pagrīdes impērija. Izdevniecība Zvaigzne ABC.

TV seriālu cienītājiem amerikāņu televīzijas kanāla HBO veidotais Pagrīdes impērija (Boardwalk Empire) ar lielisko Stīvu Bušemiju galvenajā lomā ir labi zināms. Latviešu valodā izdota jurista, politiķa un vēsturnieka Nelsona Džonsona grāmata, kas bijusi šīs sērijfilmas pamatā. Tas ir dokumentāls stāsts par 20.gadsimta sākumu un sausā likuma laiku Atlantiksitijā, kad pilsētas mērs un smagos noziegumos aizdomās turēts gangsteru mafijas krusttēvs varēja būt viena un tā pati persona. Izklausās pazīstami.

MĀKSLA. Uldis Tīrons. Andrejs Grants. Šamaņu pusē. Izdevniecība Neputns.

Lai arī Heraklīta teiktais, ka divreiz vienā upē iekāpt nav iespējams, pārvērties pašsaprotamā banalitātē, Ulda Tīrona un Andreja Granta «projekts» uzvedina šādām, ar zudušā laika neatgriezenību saistītām pārdomām. Kā raksta Tīrons, ekspedīcija pie Tuvas šamaņiem pirms 22 gadiem bija nejaušību rezultāts. Vēl viens nejaušību rezultāts bija pēc diviem gadiem iznākt sākušais Rīgas Laiks. Gatavojoties žurnāla jubilejai, abiem izdevās Tuvā atgriezties, taču šķiet, ka mainījušies ir viņi, ne tuksnesis vai šamaņi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu