Sāp • IR.lv

Sāp

5
Edgars Reinfelds (25)
Anda Burve-Rozīte

Labākie cilvēki, kādus zinājām. Tā par Zolitūdes traģēdijā trim bojā gājušajiem glābējiem saka tie, kuri varonīgos vīrus pazina

Maskavas iela aiz Rīgas Centrāltirgus, Spīķeru rajonā, nekad iepriekš nav bijusi tik gaiša. Svecīšu klājiens kā caurspīdīgs, maigs paklājs stiepjas no Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona 1.daļas nama stūra līdz pašai ieejai. Arī ziedi, zīmējumi, vārdi no Bībeles un vienkārši silti pateicības vārdi. No šejienes uz savu pēdējo glābēja misiju ceturtdienas, 21.novembra, pievakarē izbrauca daļas komandieris Edgars Reinfelds un Sergejs Ižiks. Pulksten 17.46 dienesta rācijā tika saņemts paaugstinātas bīstamības signāls, ziņojums, ka lielveikalā Zolitūdē aptuveni 500 metru platībā iebrucis jumts. Tajā pašā laikā no savas darbavietas Iļģuciemā uz traģisko notikumu Zolitūdes Maximā steidza arī Rīgas reģiona 5.daļas komandieris Vilnis Šteinītis ar saviem vīriem. Tovakar notikuma vietā ieradās 192 glābšanas dienesta vīri. Kamēr apjukušie cilvēki radio un televīzijas ziņās centās apjēgt, kas notiek, glābēji uz vietas saprata – būs cilvēku upuri. Notikusi liela nelaime. «Puiši, atceramies visus [glābšanas] algoritmus!» Edgars Reinfelds saviem vīriem sauca. Viņš, tāpat kā Vilnis Šteinītis un Sergejs Ižiks, betona drupās devās iekšā vieni no pirmajiem. Visapkārt betona gabali, izlijuši, dvakojoši šķidrumi – liķieru un stiprā alkohola smakas neciešami sajaukušās ar jogurtu, tīrīšanas līdzekļu aromātiem. Sasprāguši bija gaisa atsvaidzinātāju flakoni. 

Ievainotie kliedza, vaidēja un sauca. Glābēji raka, cēla smagās betona atlūzas. Viss notika minūtēs un sekundēs, nevienam nebija laika ar mērlenti pētīt konstrukcijas – vai tikai tās nevar krist. Glābēji, kas atradās iekšpusē, tagad spriež: jā, varēja pasargāt savus vīrus. Bet tad nebūtu palīdzējuši tiem desmitiem, ko izglāba. 

Glābējiem māca, ka būves sabrukšanas situācijās jāvirzās gar kapitālajām konstrukcijām: nesošajām sienām, pie kurām ir logi, kolonnām. Pēc jumta otrā nobrukuma bojāgājušos glābējus tieši tur arī atrada. Acīmredzot taktiski bija rīkojušies pareizi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu