Saruna ar spoku • IR.lv

Saruna ar spoku

4
Kornēliuss Gurlits.

Pirms pāris nedēļām pasauli pārsteidza ziņa, ka Vācijā atklāta sensacionāla mākslas kolekcija ar 1406 darbiem – gleznām, litogrāfijām, zīmējumiem un akvareļiem. Īsta mīkla izrādījies arī šīs noslēpumainās kolekcijas mantinieks – 80 gadus vecs vīrs, kurš noliedz, ka viņa tēvs kopā ar nacistiem piedalījies šo darbu laupīšanā

Pirms tam vēl neviens nebija redzējis Kornēliusu Gurlitu naktskreklā. Līdz brīdim, kad pagājušā gada februārī viņa dzīvokļa durvis Minhenē atmūķēja un pa tām iegāja izmeklētāji no Vācijas dienvidu pilsētas Augsburgas prokuratūras. Dzīvoklis bija visa viņa pasaule, kurā tagad pēkšņi ielauzās svešinieki. Aptuveni 30 cilvēku. Nākamās četras dienas viņi sasaiņoja, salika kastēs un aiznesa prom visu Kornēliusa dzīvi – vairāk nekā tūkstoti mākslas darbu.

Dzīvokļa saimnieks sēdēja vienā no istabas stūriem un uz to visu noraudzījās klusējot. Viņš noskatījās, kā no sienas tiek noņemta tur vairākas desmitgades stāvējusī vācu impresionista Maksa Lībermana glezna Divi jātnieki pludmalē, bet no aizslēgtas koka kumodes tiek izvilkti modernista Marka Šagāla darbi. «Iebrucēji» aiz sevis neatstāja pilnīgi neko, pat ne mazu portfeli ar Kornēliusa mīļākajiem darbiem – nelieliem zīmējumiem uz papīra.

Vienīgā persona, kas pēc svešinieku promdošanās atnāca aprunāties ar dzīvokļa saimnieku, bija kāda sieviete no psihologu dienesta. Izmeklētāju rosīšanos viņš aprakstīja ar vārdiem «šausmīgi» un «šaušalīgi». Satriektais Kornēliuss pārliecināja viešņu, ka negrasās sev darīt galu, un lūdza ātri vien doties prom.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu