Uz zelta āderes • IR.lv

Uz zelta āderes

4
Foto — Lauris Aizupietis, F64
Anita Brauna

Lielākie zemju īpašnieki – ārzemnieki. Gandrīz miljons hektāru lauksaimniecības zemes – neizmantots. Tāda ir Latvijas neatkarības gadu saimniekošanas bilance. Zemkopības ministrija uzskata, ka snaudošajam resursam ir miljardu potenciāls, tāpēc rosina revolucionāras pārmaiņas – lauksaimniecības zemi ļaut iegādāties tikai īstiem lauksaimniekiem

Desmit gados viss sagriezies ar kājām gaisām. Varbūt inerces, varbūt nostalģisku jūtu vadīti, latvieši 90.gadu sākumā senču zemi īpašumā gan atguva, taču dominējošais priekšstats bija tāds, ka jēgas no tās maz, un tūkstošiem hektāru aizauga ar nezālēm un krūmiem. Tagad jaudīga tehnika plēš šos krūmus ārā ar visām saknēm. «Kad man apnīk raut ārā, tik mazas priedītes es iearu iekšā,» Valdis Zujs rāda uz kādu metru augstiem kociņiem. Sasēdinājis savā Toyota Hilux pikapā, viņš mūs ved no viena lauka līdz otram un rāda zemes platības, ko pēdējos četros gados notīrījis no kokiem un krūmiem. Tagad tur aug kvieši un rapsis.

Ar inženierzinātņu doktora grādu kabatā, 2009.gadā viņš pameta docenta amatu Latvijas Lauksaimniecības universitātē un pārcēlās uz dzimto Pušas pagastu Rēzeknes novadā, lai nodarbotos ar lauksaimniecību. «Uz Jelgavu braucot, benzīna patēriņš mašīnai bija lielāks, nekā braucot atpakaļ. Zināt, kāpēc? Gribējās ātrāk uz mājām, ātrāk braucu,» viņš caur jokiem raksturo motivāciju. «Patiesībā deviņus gadus studēju ar vienu domu – izveidot savu saimniecību.» Promocijas darbs gan bijis par piena lopkopību, taču «naudas bija tik, cik makā», un šo projektu Zujs atzinis par finansiāli nepavelkamu. Sācis rēķināt, kā būtu ar graudkopību, «pat Excel programmu uztaisīju», un visi rēķini rādījuši – ir jāsanāk.

Sākotnējās ambīcijas sniegušās līdz 250 hektāriem, tomēr dzīve viesusi korekcijas. Patlaban viņa Izidori un sievas saimniecība Vilardi kopā apstrādā ap 400 hektāriem zemes, bet mērķa latiņa pacēlusies līdz 500 hektāriem. Mantotas zemes Zujam nebija ne hektāra. Līdz šim brīdim ģimene izpirkusi ap 20 hektāriem, pārējos nomā no zemju īpašniekiem, kuru ģeogrāfija sniedzas no Pušas līdz Zviedrijai un Kanādai. Gandrīz visa zeme, kuru Zujs apstrādā, kopš neatkarības atgūšanas brīža ir stāvējusi neizmantota, tāpēc viņam nākas sākt ar tās sakopšanu, citu pēc citas no krūmiem atbrīvojot sīku lauku strēmeles. Īpašumi Pušā ir patiešām sadrumstaloti. Zuju apstrādātie 400 hektāri sastāv no 60 laukiem. Kādam 15 hektāru laukam ir pat pieci īpašnieki! 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu