Ārstēšanās riska anatomija • IR.lv

Ārstēšanās riska anatomija

6
Gunita Nagle

Līdz šim pacienti par ārstēšanas kļūdām varēja gūt kompensāciju, tikai gadiem tiesājoties. Ko mainīs valsts izveidotais Ārstniecības riska fonds?

Pieci gadi bija vajadzīgi Elgai Klēģerei, lai civiltiesiskā procesā no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas piedzītu kompensāciju – teju 5300 latu par nekvalitatīvi veiktu ceļgala operāciju. Edijs Filipsons, kurš pēc nepareizi veiktas operācijas kļuva par 1.grupas invalīdu un 1997.gadā iesniedza tiesā prasību pret Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu, tiesājās trīs gadus, līdz piedzina vairāk nekā 32 tūkstošus latu. Māris Dzelzskalns, kuru mediķi neinformēja par asinīs konstatēto C hepatītu, ar Sabiedrības veselības aģentūru tiesājās četrus gadus, līdz 2006.gadā ieguva kompensāciju. Šie ir tikai daži no zināmajiem gadījumiem, kas pierāda – gaidot tiesu gaiteņos, paiet gadi.

Nu šādiem tiesvedības procesiem vajadzētu nebūt, jo, ievērojot ES pārrobežu veselības aprūpes direktīvas prasības, no oktobra beigām pacienti savas sūdzības var iesniegt Nacionālajā veselības dienestā (NVD), kas administrē jaunizveidotu Ārstniecības riska fondu. Tās jāizskata pusgada, sarežģītākos gadījumos – gada laikā. Trīs mēnešos pēc lēmuma pieņemšanas jāizmaksā kompensācija. Tiesa, tās apjomu noteiks nevis pacients, bet NVD, un summa nevarēs pārsniegt 100 tūkstošus latu. Tās izmaksa neizslēdz arī iespēju pacientam vērsties tiesā.

Ārstu kļūdas – tiesā

Pasaulē no visiem pacientiem aptuveni 2-5% gūst kādu kaitējumu veselībai, no kura bija iespējams izvairīties, Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš raksta Ārstniecības riska fondam veltītā publikācijā žurnālā Jurista Vārds. Latvijā nav apkopoti šādi dati. Veselības inspekcija tikai skaita pacientu sūdzības – ik gadu tādu ir aptuveni tūkstotis. Piemēram, pērn inspekcija saņēma 1040 sūdzību, no kurām izskatīja 993 un par pamatotām atzina 193.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu