Lietuva iešauj sev kājā • IR.lv

Lietuva iešauj sev kājā

8
Žurnālistu sarīkotais aplausu protests pie Īpašās izmeklēšanas dienesta STT galvenās ēkas Viļņā, lai ironiski pateiktos «par labu darbu». Dažiem plaukstas bija nokrāsotas sarkanas.

Dzīdami pēdas slepena ziņojuma nopludinātājiem, Lietuvas specdienesti sākuši vajāt žurnālistus, izpelnoties asu kritiku un kaitējot valsts reputācijai

Lietuviešu sakāmvārdam «no vienas skaidas veselu vezumu malkas pieskaldīja» būtu grūti piemeklēt labāku ilustrāciju par notikumiem, kas pagājušajā nedēļā satricināja Lietuvu – Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) darbinieki sarīkoja reidu ziņu aģentūras BNS redakcijā, kratīšanu kādas BNS redaktores mājās un vairākas stundas pratināja vairākus žurnālistus. Iemesls – slepena ziņojuma publiskošana par it kā gaidāmu Krievijas kampaņu pret Lietuvas politiskajiem līderiem.

Gribēdami sadzīt rokā ierēdņus vai politiķus, kas atklājuši valsts noslēpumu, STT aģenti sarīkoja uzbrukumu vārda brīvībai un kārtējo reizi atgādināja, cik dziļi Lietuva ir iestigusi savādās spēlēs ar valsts noslēpumiem, speciālo dienestu nekompetenci un politiķu liekulību. Mēģinot saprast, kas īsti notika Lietuvā, ir jāmeklē atbildes uz vairākiem sarežģītiem un nereti arī retoriskiem jautājumiem.

Žurnālistu kratīšana pagājušajā nedēļā sākās pēc tam, kad ziņu aģentūra BNS pavēstīja par Valsts drošības departamenta (VSD) slepenu ziņojumu, kurā apgalvots, ka naidīgi Krievijas spēki grasās publiskot kompromitējošus faktus par Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu