Lai tirgo medu! • IR.lv

Lai tirgo medu!

3
Raimonds Bergmanis.
Indra Sprance

Vecāki sāk patruļas, lai iebiedētu legālo narkotiku tirgoņus. «Mērķis ir padarīt viņu dzīvi neciešamu,» sola atvaļinātais armijas kapteinis Sandris Bergmanis

Harmonizē dvēseli, prātu un ķermeni – vēsta uzraksts uz plastmasas maisiņa ar 0,25 gramiem zaļas augu masas. Iepakojumu ar «vīraku, kas satur unikālu augu maisījumu ar izteiktu vaniļas garšu» par Ls 1,50 esmu iegādājusies kioskā Augusta Deglava ielas sākumā. No ārpuses necilajā būvē izvēles iespējas ir plašas. Pie sienas tabula ar piedāvājumu cenu amplitūdā Ls 1,50-6. Kioskā uz galda stāv datora monitors, kurā redzami videonovērošanas kameru attēli, uz durvīm uzlīme – kiosku pieskata apsardzes firma. Tieku pie «vīraka» Aurum. Pat neprasot pretī saņemu čeku uz SIA Five Plus vārda. Šajās pāris minūtēs neesmu vienīgā pircēja – jauns vīrietis iestājies rindā aiz manis, vēl viens puisis piebrauc ar riteni, tikām vecs vīrs garāmiedams skaļi neslēpj sašutumu: «Atkal jau tirgo narkotikas!»

Šis tā dēvēto legālo narkotiku tirdzniecības punkts nav ne pirmais, ne pēdējais Rīgā – ironiskā kārtā tas atrodas tikai pārsimt metrus no kafejnīcas Ivo Grīziņkalnā, kuru pusdienošanai izvēlējies Sandris Bergmanis. Viņš ir viens no diviem vīriem Rīgā, kas tagad veido iedzīvotāju patruļas cīņai pret legālo narkotiku «točkām». Spēcīgas miesasbūves vīrietis baltā kreklā un uzvalkā, kam pie atloka par godu Lāčplēša dienai piesprausta sarkanbaltsarkana lentīte, sagaida kafejnīcā. No manis uzzinājis par turpat netālu esošo narkotiku «točku», viņš vēlāk piedāvā pagaidīt, kamēr uzvilks sporta tērpu un pašvaldības sarūpēto «Stop drugs» vesti, – tad mēs jau kopā varētu apciemot šo vietu. Es tomēr atsakos no šā vilinošā piedāvājuma.

Bergmanis izvēlējies kafejnīcu Grīziņkalnā, jo smalkus restorānus nepārzinot, bet labprāt pusdienojot vietās, kur gatavo «mājas ēdienu». Ēdienkartes izpētei viņam daudz laika nevajag – skaidri zināms, ka otrajā būs kartupeļi ar maltās gaļas mērci, brīdi padomā, izvēloties zupu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu