Džeza tulkošana • IR.lv

Džeza tulkošana

6
Aivars Ozoliņš

NATO atgriežas pie pamatuzdevuma – dalībvalstu teritorijas aizsardzības

Divas galvenās vēstis, kuras NATO un alianses dalībvalstis pastāvīgi uzsver par šonedēļ notiekošajām militārajām mācībām Steadfast Jazz 2013, ir: pirmkārt, šīs mācības nav vērstas ne pret vienu konkrētu valsti; otrkārt, tās ir vienas no lielākajām NATO mācībām kopš aukstā kara beigām. Otrajai vēstij ir īpašs svars tāpēc, ka mācības notiek pie NATO austrumu robežām – Polijā un Baltijas valstīs.

NATO ir krustcelēs. Tuvojoties noslēgumam pēdējo desmit gadu galvenajam darbam – misijai Afganistānā -, alianse meklē veidus tur izkopto kopējas rīcības spēju saglabāšanai. Lai arī kādi uzdevumi NATO nākotnē varētu būt jāveic ārpus savas teritorijas, diezin vai kāds no tiem mēroga ziņā būtu kaut tuvu līdzīgs Afganistānas misijai. Un NATO atgriežas pie sava pamatuzdevuma – dalībvalstu teritorijas kolektīvas aizsardzības. 

Fakts, ka pirmais lielais militārais vingrinājums šā uzdevuma pildīšanai notiek pie Krievijas robežām, pats par sevi ir gana simbolisks un svarīgs Baltijas valstīm. Bet Krievija uz šo simbolisko vēsti reaģē ar apgalvojumiem, ka mācībām piemītot «aukstā kara gars». Taču Steadfast Jazz nav tikai atbilde uz Krievijas un Baltkrievijas septembrī sarīkotajām mācībām Zapad 2013 un gatavošanās NATO līguma 5.panta situācijai – dalībvalsts aizstāvēšanai no ārējā ienaidnieka uzbrukuma. Katrā ziņā tas nav vienīgais, ko vēsta šīs mācības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu