Māmiņalgu staipīšana • IR.lv

Māmiņalgu staipīšana

4
Ilze Bikova.
Anita Brauna

Demogrāfijas ultimāta rezultātā tapušie pabalsti izdevīgi tiem, kas vēlas ilgāk palikt mājās ar bērnu. Zaudē – minimālā pabalsta saņēmēji

Bērnu kopšanas un vecāku pabalstu izmaiņas top demogrāfijas veicināšanas zīmē, diemžēl tas nenozīmē, ka variants, ko ar skaļiem politiskiem paziņojumiem aizstāv koalīcijas «demogrāfijas grupa» deputāta Imanta Parādnieka (NA) vadībā, patiešām ir labākais.

Kā zināms, demogrāfijas ultimāta izpilde bija viena no NA prasībām, lai tā atbalstītu nākamā gada valsts budžetu. Ultimāta galvenie punkti bija minimālās māmiņalgas palielināšana un tās izmaksa pusotra gada garumā (līdzšinējā gada vietā). Labklājības ministrija māmiņalgu izmaksu līdzšinējā apmērā līdz bērna pusotram gadam uzskatīja par sociālajam budžetam nepanesamu, tāpēc piedāvāja citu variantu. Proti, visiem vecākiem problemātiskākajā posmā – no bērna gada līdz pusotra gada vecumam – paralēli 120 latu bērnu kopšanas pabalstam piemaksātu 100 latus ar nosacījumu, ja mamma atgriežas darbā vai mācībās vai reģistrējas kā bezdarbniece. 

Labklājības ministrija uzskatīja, ka tas ir svarīgi arī, lai mazinātu risku mammām izkrist no darba tirgus. Parādnieka grupa piemaksas neatbalstīja un pieprasīja māmiņalgu «izstiept» pusotra gada garumā, samazinot mēneša summu. Šo variantu politiski ir atbalstījusi koalīcija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu