Politiķu preambula • IR.lv

Politiķu preambula

3
Aivars Ozoliņš

Diskusijai par Satversmes preambulu jābūt plašākai nekā vēlēšanu kampaņai

Atbildību par Satversmes preambulas pieņemšanu uzņemsies politiķi, uzsver tās autors Egils Levits. «Man politiķu motivācija nav svarīga, man ir svarīgi, kā viņi rīkojas,» viņš saka. Preambulas mērķis esot palīdzēt pilsoņiem apzināties, kas ir Latvijas valsts, un tās pieņemšanai būtu stabilizējošs efekts.

Var piekrist Levitam, ka par preambulu ir jābūt plašām diskusijām, un pagājušonedēļ tās beidzot pārcēlās no šaurām politiķu un juristu aprindām uz plašāku auditoriju – Latvijas Universitātē notika šim jautājumam veltīta konference. Taču diskusiju vērts ir arī viņa sacītais par stabilizējošu efektu un politiķu motivāciju.

Pirmkārt, preambula uzreiz kļuva par politiskas konjunktūras priekšmetu un jau ir polarizējusi vismaz diskutētājus pašus. Ārlietu ministrs Rinkēvičs tviterī pauda laikam ne viena vien Latvijas pilsoņa apmulsumu: «Tā muļķīgi sanāk: ja esi par Satversmes preambulu, tad esi fašists, ja pret, tad kremlins.» Abos politiskā spektra galos ir ieslēgta Pavlova refleksu dežūrpolitika – mēs esam par (pret), jo tie otrie ir pret (par). Kas nav ar mums, tas ir pret mums. Parastais boļševisms. Ja tas kaut ko stabilizē, tad vienīgi politiskos ierakumus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu