Piebalgs pasaulē • IR.lv

Piebalgs pasaulē

6
Eiropas komisārs Andris Piebalgs ierodas Pamumusas ciematā Gvatemalā kopā ar valsts viceprezidenti Roksanu Baldeti (priekšplānā pa labi). Līdz tribīnei, no kuras viņi teiks uzrunas, viņus pavada vietējie bērni.
Pauls Raudseps

Ceļojums uz Gvatemalu ļauj redzēt, kā Eiropas komisārs Andris Piebalgs (56) pilda savu uzdevumu palīdzēt atpalikušām valstīm. Prātā tomēr paliek jautājums – ko viņš darīs pēc atgriešanās Latvijā?

Andris Piebalgs ir pasaulē ietekmīgākā latviešu amatpersona. Jau deviņus gadus viņš strādā Eiropas Savienības Komisijā un ir viens no 28 komisāriem, kas veido mūsu planētas lielākā ekonomiskā bloka kopējo politiku. No 2003. līdz 2008.gadam Piebalgs bija enerģētikas komisārs laikā, kad augošās naftas cenas un aizvien saspringtākās attiecības ar Krieviju kā Eiropas galveno gāzes piegādātāju padarīja šo par vienu no redzamākajiem amatiem Komisijā.

2008.gadā Latvija viņu izvirzīja atkārtoti, un šoreiz Eiropas Komisijas prezidenta Hosē Manuela Barrozu uzticētais atbildības lauks varēja likties pārsteidzošs – par spīti faktam, ka Latvija šajā jomā tradicionāli starp ES valstīm ieņem pēdējo vietu, Piebalgam uzticēja vadīt attīstības sadarbību jeb atbalstu «trešās pasaules» valstīm.

Katru gadu ES velta vairāk nekā deviņus miljardus eiro šim mērķim, un Piebalgam kā komisāram ir vadošā loma šīs naudas virzībā un sadalē. Kopš stāšanās komisāra amatā, viņš ir apmeklējis 86 valstis. Taču Latvijā maz par to zina. Pašiem problēmu netrūkst, turklāt valstis, kas atrodas viņa rūpju lokā, atrodas tālu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu