Bostonas lielā diena • IR.lv

Bostonas lielā diena

3
Foto — Marco Borggreve

19.oktobra sestdienā Bostona gavilēja – pilsētas beisbola komanda Red Sox uzvarēja izšķirošajā spēlē, iegūstot tiesības cīnīties par valsts čempiones titulu, bet mūzikas cienītāji satikās ar jauniecelto Bostonas simfoniskā orķestra diriģentu Andri Nelsonu

Neilgi pēc vakariņu laika, kad atlikusi stunda līdz izšķirošās spēles un pusotra – līdz simfoniskās mūzikas koncerta sākumam, iekļūt Bostonas sabiedriskajā transportā ir neiespējami. Sarkanās sporta jakās un beisbola cepurēs ģērbušies, pēc alus viegli smaržojoši Red Sox līdzjutēji ir pārņēmuši pilsētu. Koncerta apmeklētājiem transportu uz Bostonas koncertzāli – Boston Symphony Hall – nākas gaidīt ilgāk. Galvenie spēki tiek veltīti tam, lai nogādātu līdzjutējus uz Fenway beisbola stadionu. Zīmīga sakritība – 2013.gada 25.jūnijā diriģents Andris Nelsons parakstīja darba līgumu un oficiāli kļuva par Bostonas Simfoniskā orķestra galveno diriģentu. Toreiz viņam tika lielais gods izdarīt pirmo (goda) metienu Red Sox spēlē ar Kolorado komandu Rockies. 

Kad 34 gadus veco Nelsonu apstiprināja orķestra vadītāja amatā, orķestris un publika atviegloti uzelpoja – beidzot par mūziķu līderi kļūs jauns, enerģisks un talantīgs cilvēks. Visus bija nogurdinājušas iepriekšējā orķestra vadītāja Džeimsa Levaina (James Levine) veselības problēmas un atceltie koncerti. Vairāk nekā divus gadus orķestris bija bez galvenā diriģenta. 

Jūlijā bija paredzēta orķestra un jaunieceltā diriģenta uzstāšanās Tanglewood mūzikas festivālā, bet traumas dēļ Nelsonam savu uzstāšanos nācās atcelt. 15.oktobrī orķestris un diriģents beidzot satikās mēģinājumā pirms trim Bostonā paredzētajiem koncertiem. Jau nākamajā dienā intervijās laikrakstiem mūziķi neslēpa cerību pilno skatienu ASV «Lielā piecnieka» orķestra nākotnē kopā ar diriģentu, kurš «izstaro siltumu un gaišumu». «Mums vēl jāpavada kāds laiks kopā ar Andri,» intervijā portālam Artery.wbur atzīst mūziķis Džeimss Sommervils, «lai spriestu par viņu, bet, redzot viņu diriģējam, nevar nepamanīt, ka Nelsons to dara aktīvi, no viņa ķermeņa, žestiem plūst tik daudz mūzikas!» Bet pats diriģents īsziņā atraksta: «Man liekas, ka Bostonas simfoniskais orķestris ir labākais ASV. Tas, kā viņi skan, viņu eiropeiskā (mūzikas) uztvere man ir tuva. Arī Bostonas koncertzāle tāpat kā Kārnegī zāle Ņujorkā ir viena no labākajām Amerikā.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu