Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

6
Ziemeļķīnā Harbinas pilsētā bieza smoga dēļ nācies apturēt pilsētas skolu un lidostas darbību. Pieļaujamā kaitīgo daļiņu koncentrācija gaisā pārsniegta vairāk nekā 20 reižu, redzamība vietām ir ne vairāk kā 50 metri. Vietējie mediji pēkšņo un blīvo smogu saista ar centrālās apkures pieslēgšanu pilsētas ēkām, gatavojoties ziemas sezonai.

Nedēļas notikumi pasaulē


Poļi ir vīlušies Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumā
par 1940.gadā Katiņā padomju armijas nogalināto 22 000 poļu virsnieku radinieku sūdzības izskatīšanu. ECT ar balsu vairākumu nosprieda, ka nav pārkāpts pants, kas aizliedz necilvēcīgu un cieņu pazemojošu izturēšanos, kā arī nolēma, ka tā šajā lietā nevar pēc būtības izskatīt sūdzību par Eiropas cilvēktiesību konvencijas 2.panta (tiesības uz dzīvību) pārkāpumu. Tādējādi ECT Lielā palāta pielika «galīgo punktu» Katiņas upuru tuvinieku sūdzību izskatīšanai par Krievijas varasiestāžu veikto viņu radinieku nogalināšanas izmeklēšanu, kas bijusi neefektīva. «Mēs esam vīlušies spriedumā,» atzina Polijas ārlietu ministra vietnieks Arturs Novaks-Fars.

Populistiskā Tallinas mēra un bezmaksas sabiedriskā transporta «ideologa» Edgara Savisāra vadītā Centra partija Igaunijas pašvaldību vēlēšanās saņēmusi visvairāk balsu – par to nobalsojuši 32% vēlētāju. Otrajā vietā ierindojusies Tēvzemes un ResPublica apvienība (IRL) ar 17% balsu, trešajā reformisti ar 14%, ceturtajā – sociāldemokrāti ar 13% balsu. Centra partija arī Tallinā saņēmusi  vairākumu -53%, kas partijai dod 79 mandātus pilsētas domē. Savisārs šo uzvaru vēlēšanās uzskata par vēsturisku. Kopumā Igaunijā bija jāizraugās 215 municipālo padomju locekļi.

ASV Kongress burtiski pēdējā brīdī spēja apstiprināt vienošanos, lai atjaunotu valdības darbību un paaugstinātu valsts parādsaistību griestus. ASV Senāta republikāņu un demokrātu līderu panāktā vienošanās mazāk nekā divas stundas pirms 17.oktobra, kas bija termiņš, pēc kura sasniegšanas ASV vairs nebūtu spējīga pildīt savas saistības, paredz līdz 7.februārim nodrošināt iespēju valstij aizņemties un atjaunot valdības darbu ar pagaidu budžetu līdz 15.janvārim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu