Cīņa ar vējdzirnavām • IR.lv

Cīņa ar vējdzirnavām

2
Ilona Kronberga

Jau bērniem jāiemāca, ka «točku» tirgoņiem nav svarīga dzīvība, bet tikai nauda

Jelgavā mirušie metilspirta upuri uzjundījuši viedokļus par nelegālā alkohola tirdzniecību, tomēr jāatgādina – šis skumjais stāsts nav par «točkām», bet par cilvēkiem. Par tiem, kuri, iespējams, neizdarīja savu darbu, un tiem, kuru tādēļ vairs nav starp mums.

Jebkura cilvēka nāve sabiedrībai ir zaudējums un vienlaikus ļoti nopietns atgādinājums par draudiem, kas var kaitēt ikvienam. Nelegālais alkohols, tāpat kā jebkura cita apreibinoša un atkarību izraisoša viela, ir bijis un ir patlaban viens no lielākajiem organizētās noziedzības rūpaliem. Tieši tā uz to arī jāraugās Latvijā.

Tiesu informācijas sistēmas statistika rāda, ka par nelegālā alkohola glabāšanu un realizāciju pēdējos trīs gados notiesātas pavisam 160 personas, tikai par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju – 255 personas, savukārt par nelikumīgā alkohola ražošanu, glabāšanu un pārvietošanu sodu saņēmusi 161 persona. Lielākajai daļai piespriests naudassods, piespiedu darbs vai arī nosacīta brīvības atņemšana. Šie sodi ir adekvāti pašreizējai kriminālpolitikai. Cits jautājums – vai šo sodu saturs ir pietiekami atbilstošs noziedzīgā nodarījuma kaitīgumam? Piemēram, arī nosacīta notiesāšana un tai sekojoša uzraudzība var tikt organizēta ļoti stingrā veidā. Jau tuvākajā nākotnē personām būs iespējams piemērot elektronisko uzraudzību. Šī iespēja var izrādīties efektīva kontroles metode bez brīvības atņemšanas tradicionālā veidā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu