Iespiesti griestos • IR.lv

Iespiesti griestos

2
Māris Diņģelis

ASV politisko līderu strīds par šķietami vienkāršiem un solidāriem veselības apdrošināšanas pamatprincipiem ir paralizējis valdības darbu un var novest pie ASV maksātnespējas, sāpīgi iedragājot visas pasaules ekonomiku

Man kaimiņos dzīvojošajam Gregam ir 27, un viņš ir tā dēvētais jaunais profesionālis ASV Valsts departamentā. Viņa alga labākajā gadījumā varētu būt 30 000 dolāru gadā pēc nodokļu nomaksas jeb aptuveni 1300 latu mēnesī – tāds ir dāsnākais iesācēju atalgojums ārlietu resorā, pēc publiski pieejamiem datiem. Taču nu jau divas nedēļas Gregs uz darbu neiet, jo atrodas piespiedu bezalgas atvaļinājumā. Lielākoties dīkdienīgi nīkst mājās – puspagrabstāva dzīvoklī ar vienu guļamistabu, par kuru viņš kopā ar nesen saderināto draudzeni, vācu valodas skolotāju, ik mēnesi maksā 800 latu īri. 

Līdzīgi puspagraba dzīvokļi ir diezgan tipiska jauno profesionāļu izvēle, jo dzīve ASV galvaspilsētā nav lēta. Piemēram, viens brauciens sabiedriskajā transportā maksā latu, bet pusdienu salāti bez dzēriena pat vienkāršās ēstuvēs reti kad ir lētāki par pieciem latiem.

Laiku pa laikam satiekot, aptaujājos, kad Gregs cer atgriezties darbā (un līdz ar to atkal saņemt algu). Viņš parasti atturīgi atbild vienu un to pašu: «Tas vēl ir zem jautājuma zīmes.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu