KNAB ķer, prokuratūra žēlo? • IR.lv

KNAB ķer, prokuratūra žēlo?

3
Tiesnesis Ziedonis Strazds.
Indra Sprance

Prokuratūra atmaigst pret tiesnešiem, kas gadiem algojuši fiktīvus darbiniekus, radot valstij 200 tūkstošu zaudējumus

Tiesas priekšsēdētāja palīdze, administrators, arhivārs un apkopējs – četri cilvēki, kas Ziedoņa Strazda vadītajā Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā no 1995. līdz 2012.gada pavasarim dažādos laika posmos saņēmuši algu un dažādas piemaksas, tajā skaitā par erudīciju, precizitāti un ilgo darba stāžu. Trīs no šiem darbiniekiem, iespējams, tiesā nekad nav strādājuši, secināts Tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmumā, kas tapis, balstoties uz KNAB informāciju un tiesu darbinieku liecībām Tiesu administrācijai. Ar šo disciplinārkolēģijas lēmumu pērn tiesneši rosināja Saeimu atcelt no amata kolēģi – Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Strazdu, kurš visus šos gadus tiesā atbildējis par darbinieku pieņemšanu, rakstījis rezolūcijas par viņu piemaksām.

Februārī Saeima Strazdu atbrīvoja, šoruden KNAB pabeidza izmeklēšanu un nodeva lietu prokuratūrā, taču tā nupat ir sagādājusi pārsteigumu – bijušajam tiesnesim uzrādītā apsūdzība būtiski atšķiras no izmeklētāju secinājumiem, un no tās ir pazudis pants par krāpšanu, kas paredz reālu cietumsodu.

Pazūd «smagāks»  pants

KNAB izmeklēja aizdomas, ka Strazds ļaunprātīgi izmantojis savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā un laika posmā no 2011.gada sākuma līdz 2012.gada 6.jūlijam piesavinājies ne mazāk kā 7036 latus, bet kopumā uz fiktīvu tiesas amatpersonu vārda izmaksāto summu dēļ kopš 1995.gada ar Strazda lēmumiem valstij nodarītie zaudējumi sasniedz 165 tūkstošus latu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu