Tējotāju bankrots • IR.lv

Tējotāju bankrots

8
Pauls Raudseps

Amerikas politiskā krīze rāda, cik ļoti valstij var kaitēt  ideoloģiska nelokāmība

Vinstons Čērčils esot teicis, ka amerikāņi vienmēr izdara pareizo izvēli – pēc tam, kad ir izsmēluši visas pārējās iespējas.

Šā komentāra nodošanas brīdī nebija skaidrs, vai Čērčila diagnoze vēl aizvien ir spēkā. ASV Kongresam tuvākajā laikā būtu jābalso par valsts parāda maksimālā apjoma palielināšanu. Ja šie «griesti», kā tos Amerikā mēdz saukt, netiek paaugstināti, valsts budžetā jau tuvākajās dienās – 17.oktobrī, pēc ASV finanšu ministrijas aprēķiniem – sāks pietrūkt naudas kārtējiem maksājumiem un nāksies vai nu maksāt rēķinus rindas kārtībā, vai arī šķirot – kuram maksāt uzreiz, kuram atlikt.

Pirmais variants varētu būtu graujošs pasaules finanšu sistēmai, jo nozīmētu, ka netiek laikus nomaksātas ASV valsts parādzīmes un obligācijas, kas ir viens no šīs sistēmas galvenajiem balstiem. Līdz šim tās tikušas uzskatītas par pašu drošāko ieguldījumu veidu. Ja šīs sistēmas balsts ieplaisās, var sašķobīties visa ēka, tajā skaitā arī īstermiņa aizdevumu tirgus, kas izmanto šīs parādzīmes kā ķīlas un kura pēkšņā sasalšana pēc investīciju bankas Lehman Brothers bankrota 2008.gadā bija viens no galvenajiem pasaules finanšu krīzes cēloņiem. Pat ja finanšu tirgi turpinātu funkcionēt, par ASV obligācijām maksātās procentu likmes noteikti pieaugtu. Zaudējot līdz šim drošo enkuru, tām līdzi celtos likmes gandrīz visā pasaulē, padarot kredītus dārgākus ne tikai amerikāņiem, bet arī latviešiem un daudziem citiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu