Viņam sanāk • IR.lv

Viņam sanāk

6
Strazdu īpašnieks Valters Bruss. «Veiksme stāv kaut kur blakus. Bez tās īsti nevar, bet veiksme, kā sportā saka, ir jānopelna.»
Anita Brauna

Zemnieku saimniecība Strazdi sākās ar volgu un 20 hektāriem zemes. Valters Bruss ir pārliecināts, ka svarīgākas par kapitālu lauksaimniecības biznesā ir zināšanas

Zemgales līdzenumā satupušie Strazdi gluži pieklājīgi izskatītos jebkurā «vecās» Eiropas valstī. Labību te kuļ tūkstošos hektāru, graudu cenām Londonas biržā saimnieks seko līdzi mobilā tālruņa lietotnē, tīrumu klajumos rūc jaudīga tehnika. Arī zemnieku saimniecības algu līmenis varētu būt daudzu sapnis ne tikai Latvijā vien, bet te vēl «bonusā» dod veselības apdrošināšanu.

Tērvetes novada Strazdiem nav nekāda sakara ar vidējo statistiku, kas vēsta, ka Latvijas lauksaimniecības ražīgums četrreiz atpaliek no ES. «Tas rādītājs neko neizsaka, bet es esmu zaudējis ilūzijas, ka tas jebkad mainīsies,» nopūšas kādreizējais zemnieku sabiedrisko organizāciju aktīvists, Strazdu īpašnieks Valters Bruss. «Nav korekti [mūs] salīdzināt ar saimniecību, kur ir divas govis un saimnieki pensionāri kaut ko audzē pašpatēriņam. Ir daudz mājsaimniecību, kur ir nulle apgrozījums, bet mūs skaita kopā. Es teiktu, ka biznesa lauksaimniecībā Latvijā darba ražīgums ir augstāks nekā rūpniecībā, ja neskaita IT u.tml.,» spriež Bruss.

Veiksme ir jānopelna

Saruna atstāj iespaidu, ka Bruss ir rūpīgi padomājis, kāpēc viņam «sanāk» un «lauki nav jāmiglo ar svēto ūdeni pret ļaunu aci», lai dabūtu labu rezultātu. Kādam tas var likties pārsteigums, bet nauda nav Brusa pirmo četru «lietu» sarakstā, kas nosaka veiksmīgu lauksaimniecības biznesu, lai arī Strazdi 1992.gadā sākās tikai ar mātes atgūtajiem 20 hektāriem senču zemes. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu