Kļūdu cena • IR.lv

Kļūdu cena

5
Ilze Vīberga

Pētījums par kontracepcijas praksi atklāj viduvējas sieviešu zināšanas, lai gan drošas izsargāšanās metodes samazinātu abortu skaitu

Pēdējos gados aizvien plašāk apspriests jautājums par demogrāfisko situāciju Latvijā. Sieviete – viņas ķermenis un reproduktīvā izvēle – ir svarīgs aspekts šajā kontekstā.

Nevēlamo grūtniecību skaits, kas pārtrauktas ar aborta procedūru, Latvijā pēdējo 20 gadu laikā ir stabili un ievērojami samazinājies: 1990.gadā veikti 38 500 abortu, pērn – 6000. Vienīgais veids, kā samazināt neplānotu un nevēlamu grūtniecību skaitu, ir augsti efektīvas kontracepcijas pieejamība un lietošana. Lai noskaidrotu, kādi ir nevēlamas grūtniecības iestāšanās apstākļi un kādi faktori ietekmē lēmumu par abortu, pirmo reizi Latvijā grupa topošo ginekoloģijas speciālistu manā vadībā veica pētījumu Nevēlama grūtniecība un kontracepcijas prakse Latvijā.

No 2012.gada novembra līdz 2013.gada martam ar anonīmas anketas palīdzību aptaujātas 785 sievietes jeb 51% no visām sievietēm, kuras 40 Latvijas ārstniecības iestādēs vēlējās veikt abortu. Pētījuma izlase ir pilnībā reprezentatīva Latvijai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu