Temīdas kļūdas • IR.lv

Temīdas kļūdas

5
Augstākās tiesas tiesneši 2013.gada janvārī.

Vienas un tās pašas Latvijas tiesu pieļautās kļūdas Eiropas Cilvēktiesību tiesa atrod spriedumā pēc sprieduma. Pēdējais skaļais piemērs – par vārda brīvības pārkāpšanu valstij jāmaksā kompensācija žurnālistei Ilzei Naglai, un šis ir jau trešais Latvijai nelabvēlīgais spriedums vārda brīvības lietās. Tiesas uzstāj, ka analizē kļūdas un mācās, taču Ir pētījums atklāj – kļūmīgie tiesneši kāpj augšup pa karjeras kāpnēm, saņem goda nosaukumus un nav pat gatavi publiski vērtēt savu darbu

Kad nomira Nadeždas Marinas civilvīrs, viņa vērsās Rīgas apgabaltiesā ar lūgumu atzīt īpašuma tiesības uz dzīvesbiedra mazdārziņu. Šī šķietami nenozīmīgā lieta Latvijas tiesu sistēmai izrādījās ciets rieksts – to skatīja apgabaltiesa, Augstākā tiesa (AT), tad atkal apgabaltiesa un AT. Tā tas turpinājās divus gadus. Visbeidzot Latvijas tiesu nogurdinātā Nadežda Marina vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Un uzvarēja. ECT atzina, ka Latvija ir pārkāpusi iedzīvotājas tiesības uz pieeju tiesai, un valstij nācās maksāt cietušajai 1000 eiro kompensāciju. Iemesls ir traģikomisks – visā šajā garajā lietas «futbolēšanā» Latvijas tiesas nebija spējušas noteikt, kāda valsts nodeva par prasības pieteikšanu mazturīgajai kundzei ir jāmaksā, līdz ar to viņas lieta pēc būtības netika izskatīta.

Ja kāds no iesaistītajiem tiesnešiem būtu jau sākotnēji iedziļinājies iesniedzējas prasībā un atzinis, ka tā ir acīmredzami nepamatota, nebūtu ne daudzo tiesas sēžu, ne sūdzības ECT, ne zaudētās naudas. Taču tā nenotika. AT lietu skatīja četras reizes, tās vērtēšanā tika iesaistīti kopumā deviņi tiesneši. Viena no lietu skatījušajām AT tiesnesēm – Aiva Zariņa – ir bijusi tiesas sastāvā ne tikai Marinas, bet vēl vienā lietā, kurā ECT ir konstatējusi tiesas pieejamības pārkāpumu. Zariņa tagad tiesā vairs nestrādā, bet pēc pensionēšanās ir iecelta par goda tiesnesi. Cits šīs lietas izskatīšanā iesaistītais tiesnesis Gunārs Aigars tagad ir AT civillietu tiesu palātas priekšsēdētājs.

Marinas mazdārziņš ir tikai viens no Latvijas tiesu kļūdu piemēriem, kas beigušies ar zaudējumu ECT. Ar savām sūdzībām Latvijas iedzīvotāji ECT var vērsties no 1997.gada vasaras, kad pie mums spēkā stājās Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību konvencija. Šajā laikā tiesu pieļauto kļūdu dēļ Latvija zaudējusi 71 lietu, un kopējā kļūdu bilance ir 215 tūkstoši latu. Tikai 13 gadījumos kompensācijas sūdzētājiem nav piespriestas – reizēm nodarījums nav bijis tik nozīmīgs, citkārt cietušais pats nav lūdzis kompensāciju vai arī pieprasījis to par vēlu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu