Nelegāli, toties oficiāli! • IR.lv

Nelegāli, toties oficiāli!

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Valsts un pašvaldības ar vērienu pērk mediju saturu – kaut gan likums aizliedz, tā ievērošanu neviens nekontrolē

Nepieņemama prakse, kas grauj valsts pārvaldes reputāciju – tik asi par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nesen noslēgtajiem līgumiem ar medijiem izteikusies Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, paskaidrojumus par šādu rīcību pieprasījis premjers. Tomēr raidījumu pirkšana medijos nav ne jauns, ne arī pārsteidzošs Saskaņas centra kadru inspirēts notikums – šīs tradīcijas jau gadiem uztur virkne ministriju un pašvaldību. Arī sabiedriskie mediji ik gadu šādos «sponsorējumos» iekasē simtiem tūkstošu latu. «Tas viss ir nelegāls, un visi to ļoti labi zina,» saka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants. Viņa vadītajai institūcijai ir jākontrolē Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma izpilde, taču neviens par šīm nelikumībām sodīts netiek.

Tūkstoši ripo

Kā liecina Ir rīcībā esošā informācija, Latvijas televīzijā (LTV) un Latvijas radio (LR) 2011. un 2012.gadā dažādas valsts un pašvaldību iestādes par nodokļu maksātāju naudu sponsorējušas desmitiem raidījumu, turklāt šāda prakse turpinās.

Pērnā gada nogalē NEPLP pieprasītā informācija atklāj, ka LR kopš 2011.gada sākuma līdz 2012.gada augustam šādā veidā saņēmis 191 tūkstoti latu (neskaitot PVN) finansējumu kopumā 25 raidījumiem, bet no Eiropas Komisijas un Eiropas Parlamenta saņemts vēl 31 tūkstotis trīs raidījumu veidošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu