Kas atbildēs par galvojumu LM? • IR.lv

Kas atbildēs par galvojumu LM?

3
Anita Brauna

Valsts kontrole brīdina par vēl citiem neapdomīgi izsniegtiem valsts galvojumiem

Tas, ka valsts ir kļuvusi par Liepājas metalurga (LM) samezgloto problēmu ķīlnieku un ir bijusi spiesta uzņēmuma vietā samaksāt nepilnu 52 miljonu latu kredītu, nav neveiksmīga nejaušība. Pārbaudot valsts galvojuma izsniegšanu LM, Valsts kontrole (VK) revīzijā nule atklājusi, ka amatpersonas minēto galvojumu ir vēlējušās izsniegt par katru cenu, ignorējot iespējamos riskus un dažkārt pat pārkāpjot normatīvos aktus. 

Valsts galvojumu LM 2009.gada decembra beigās parakstīja toreizējais finanšu ministrs Einars Repše, balstoties uz Valsts kases sagatavotajiem dokumentiem. Pirms tam galvojuma piešķiršanu bija akceptējusi iepriekšējā – Ivara Godmaņa – valdība un Saeima, to iekļaujot 2009.gada valsts budžeta likumā. 

Lauvastiesu pārmetumu VK velta Valsts kasei un Finanšu ministrijai, kas tos noraida un uzsver politiķu atbildību, kas par galvojumu bija jau nobalsojuši bez jebkādas izvērtēšanas. VK revīzijā nav detalizēti analizējusi valdības un Saeimas lēmuma pamatotību, tikai norāda uz «neizsekojamo LM galvojuma procesa iekļaušanu 2009.gada budžeta likumā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu