Valmieras meiteņu ēra pagājusi • IR.lv

Valmieras meiteņu ēra pagājusi

7
Valdes priekšsēdētājs Andris Oskars Brutāns par stikla šķiedras izmantošanu varot stāstīt divas dienas no vietas — tā mūsdienās esot visur.

Pirms 19 gadiem Valmieras stikla šķiedras rūpnīcai izdevās šķietami neiespējamais – no Austrumu tirgus pārorientēties uz Rietumu tirgiem. Šogad valmierieši paveikuši ko līdzīgu – iegādājušies meitasuzņēmumu. Un nevis Ķīnā vai Vjetnamā, bet Lielbritānijā

Pagājušajā nedēļā Valmieras stikla šķiedras rūpnīcā, ekskavatoriem rūcot, tika aizvērta viena no šā uzņēmuma vēstures lappusēm. Bija sākta stikla lodīšu kausēšanas izejmateriālu sagatavošanas ceha nojaukšana. 

«Ko mēs toreiz ražojām, zināja retais, bet to, ka te ir stikla lodītes, atceras ikviens,» smiedamies saka uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andris Oskars Brutāns. Mūsdienu tehnoloģija ļauj maisījumu stikla ieguvei gatavot uzreiz, un tāda starpstadija kā lodītes vairs nav nepieciešama. 

Lai uzskaitītu, kur un kādiem mērķiem mūsdienās izmanto stikla šķiedru, būtu nepieciešams vēl viens raksts. Par to valdes priekšsēdētājs, tāpat kā par rūpnīcu, varot runāt divas dienas no vietas. Jo stikla šķiedra esot visur. Sākot ar elektroniku un būvniecību, beidzot ar aviāciju un kosmosa izpēti. Pa vidu vēl mašīnbūve un medicīna. Šie materiāli, tāpat kā pati šķiedra, ir industriāli attīstīto valstu produkts. Pēdējo 13 gadu laikā a/s Valmieras stikla šķiedra investēti 79 miljoni latu, kas pārtapuši divās jaunās stikla kausēšanas krāsnīs, jaunā šķiedras pirmapstrādes cehā, unikālās iekārtās un citās ražošanas ēkās 29 hektārus lielajā uzņēmuma teritorijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu