Nepalaist garām! • IR.lv

Nepalaist garām!

4
Andra Eglīša ainavas no cikla Es gribu būt tur.

Kuriem māksliniekiem un darbiem pievērst īpašu uzmanību vērienīgajā laikmetīgās mākslas izstādē …lai gadījums kļūtu par notikumu…? Savu sešinieku izvēlas mākslas zinātniece Laima Slava

Rīgas Mākslas telpā pašlaik varam aplūkot starptautiskas mākslas ekspertu komisijas un ABLV Bank redzējumu par to, ko Baltijas reģions ar Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju varētu pievienot kopējai Eiropas laikmetīgās mākslas ainai. No 31 autora piedāvātā mans uzdevums šeit ir atzīmēt tikai sešus darbus, kuru dēļ izstāde (un topošā muzeja kolekcija) noteikti jāredz.

Antana Sutkus fotogrāfijas 

Interesanti, ka lielākais īpatsvars ABLV Bank kolekcijā ir fotogrāfijai. Latvijā tas ir vizuālās mākslas veids, kas ilgi gaidījis atzinību kā pilntiesīgs mākslas pārstāvis. Kolekcijā ir lieliska Andreja Granta, Intas Rukas, Aļņa Stakles, Māras Brašmanes, Arņa Balčus darbu izlase. Ir bijusi iespēja šos darbus jau redzēt personālizstādēs, taču leģendārā lietuviešu vecmeistara Antana Sutkus fotogrāfijas daudziem varētu būt atklājums. Pasaules muzejos visvairāk pārstāvētais Baltijas meistars, kurš nākamgad svinēs 75.dzimšanas dienu, jau ilgstoši ir aizrāvies ar sava fotoarhīva pārlūkošanu un izstāžu veidošanu. 

«Padomju laikā varēja fotografēt, ko vēlies, tikai publicēt nebija iespējams,» viņš saka, un izstādē piedāvātās pagātnes liecības aizskar ar atpazīstami neizskaistinātām laikmeta ainām un vērīgu attieksmju tvērumu, bet Aklā pioniera satriecošais portretējums jau uztverams kā simbols.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu