Bez vajadzības • IR.lv

Bez vajadzības

7
Uga Dumpis

Eiropas slimnīcās pacienti cieš no infekcijām un saņem pārāk daudz antibiotiku

Nesen tika publicēti Eiropas Slimību kontroles centra (ECDC) apjomīga pētījuma rezultāti par antibiotiku lietošanu un ar veselības aprūpi saistītām infekcijām Eiropas slimnīcās. Pētījums tika veikts vairāk nekā 1000 slimnīcās 30 valstīs. Tā mērķis nebija salīdzināt valstis, bet gan pirmo reizi vēl nedzirdētā mērogā apstiprināt jau it kā zināmo: Eiropā pacienti cieš no slimnīcā iegūtām infekcijām un ārstēšanā saņem pārāk daudz antibiotiku. Rezultāti rāda, ka vienam no 18 slimnīcas pacientiem pievienojas infekcija. Reanimācijā šāda infekcija rodas vidēji katram piektajam.

Ar veselības aprūpi saistītas infekcijas var izraisīt nopietnas problēmas jau tā slimajiem cilvēkiem. Visbiežāk novērotās ir pneimonijas un ķirurģiskās rētas sastrutojumi, par kuru bīstamību lieki pārliecināt. Intensīvās terapijas nodaļās liela problēma ir asinsvados ievietoto ierīču inficēšanās. Tagad šīs infekcijas parasti izraisa pret antibiotikām rezistentas baktērijas. Agrāk brūces varēja iztīrīt un nozīmēt faktiski jebkuru antibiotiku, taču tagad bieži to nav iespējams piemeklēt, jo zāļu, kas darbosies, vienkārši nav. 

Rezistentu baktēriju problēmu var risināt, pastiprinot infekciju kontroles pasākumus slimnīcās un samazinot nevajadzīgu antibiotiku lietošanu. Infekciju kontrole Latvijas slimnīcās ar katru gadu nedaudz uzlabojas, taču ar to nav pietiekami, lai ierobežotu jaunu rezistentu baktēriju izplatību. Tam būtu nepieciešama dzelžaina griba, cita aprīkojuma slimnīcas un citāds personāls. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu