Dzīvo pilnās burās • IR.lv

Dzīvo pilnās burās

3
Attālums no Liepājas līdz Gotlandei ir 180 kilometru, bet, tā kā ar vējdēli bija jābrauc zigzagā, tiek lēsts, ka Jānis sērfoja 330—350 kilometru.

Aizsērfojis no Liepājas līdz Gotlandei, pieredzējušais un godalgotais burātājs Jānis Preiss (36) uzsver – ja šī reize nebūtu bijusi veiksmīga, viņš vairs nemēģinātu! Jo viņš nav nekāds piedzīvojumu meklētājs, viņš ir sportists!

Garlaicīgi!? Jā, apstiprina burātājs Jānis Preiss, atbildot uz jautājumu, vai tiešām garlaikojies 11 stundas ilgajā ceļā ar vējdēli no Liepājas līdz Zviedrijas salai Gotlandei. Par spīti tam, ka ik mirkli vajag salāgot savas un viļņu kustības, laiks jūrā, kur 360 grādu leņķī ir tikai ūdens un debesis, velkas daudz lēnāk nekā krastā. «Es varēju parunāties tikai ar buru, dēli un viļņiem,» saka Preiss, kurš 9.septembrī īstenoja daudzu burātāju klusu sapni. Viņš gan šajā braucienā nebija pilnīgi viens, dažu kilometru attālumā no viņa bija pavadošā jahta. Bet parunāties tik un tā nebija ar ko. 

Jānis Preiss ir vairākkārtējs Latvijas, Eiropas un pasaules čempions vindsērfingā, kuram pēc brauciena uz Gotlandi daudzi spieda roku un teica – varonis! Viņš ir gandarīts par paveikto, bet nejūtas tā, it kā būtu paveicis neiespējamo. Spītējot pieņēmumam, ka šādu cilvēka spēju robežas pārbaudošu pasākumu dalībnieki ir ekstrēmi adrenalīna meklētāji, Jānis ir gaužām pragmatisks. «Es neesmu pašnāvnieks, nesapņoju vienatnē šķērsot okeānu. Man tas nav vajadzīgs, man ir ģimene, divi mazi bērni,» skaidro sportists. Burāšana jau no astoņu gadu vecuma ir viņa ikdiena, kurā vidēji četras stundas dienā paiet, trenējoties jūras viļņos. Vienīgais, ko Jānis vēlējās, dodoties garajā izturības pārbaudījumā, bija pievērst uzmanību tam, ka Latvija ir ideāla vieta burāšanai – grūtam, gudram un fantastiskas emocijas dāvājošam sporta veidam.

Pēdējais mēģinājums

«Ceturto reizi noteikti nebūtu to darījis,» atzīst Jānis, rezumējot izmēģinājuma braucienu uzskaitījumu. Brauciens 9.septembrī bija trešais un veiksmīgākais viņa mēģinājums ar vējdēli sasniegt Zviedriju. «Arī šoreiz dažbrīd radās šaubas, vai tikšu līdz galam, vai nebūšu kārtējo reizi pārvērtējis sevi.» Taču viss bija saplānots ideāli. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu