Atslēga griežas! • IR.lv

Atslēga griežas!

7
Tēvs un dēls, Justs un Aleksis Karlsoni, pie Berga Bazāra izveidotāja Kristapa Berga porteta.
Ieva Puķe

Hotel Bergs desmitgade, Karlsonu dzimtas patriarha Justa apaļā jubileja un dēla Alekša kāzas Latvijā – Berga Bazāra saimniekiem šis ir īpašs gads

Kad 22.septembrī pirms 70 gadiem piedzima Justs Karlsons, vecāki viņu atveda uz dzīvokli Berga Bazārā. 1944.gada vasarā, ģimenei atstājot Latviju, Justam bija tikai deviņi mēneši, tāpēc par pirmajām mājām atmiņu nav. Mamma, leģendārā Berga Bazāra cēlāja Kristapa Berga mazmeita, stāstījusi, ka 1943.gada rudenī mazuļa ierašanās sagaidīta relatīva miera atmosfērā, viņa pat ataicinājusi mākslinieku, lai izdekorē bērnistabu. 

Justs, trešais bērns Nikolaja Karlsona un viņa sievas Mirjamas ģimenē, paspēja piedzimt starp divām bēgšanas epizodēm. 1940.gadā, pirms padomju armijas ienākšanas, Karlsoni tālredzīgi devās uz Vāciju. Tā izspruka no deportēšanas uz Sibīriju. 1942.gadā atgriezās. Pēc diviem gadiem atkal brauca prom. Mamma līdzi paņēma Berga Bazāra dzīvokļa atslēgu un dažus kastaņus no lielā koka māju kvartāla vidū, tagadējā Hotel Bergs pagalmā. 

Kristapa Berga dēli, vēlāk Gulagā nomocītais bijušais Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Arveds Bergs un Justa Karlsona vectēvs, mācītājs Edgars Bergs, kam Pirmā pasaules kara laikā patvērumu bija devis Kenterberijas arhibīskaps Anglijā, no Berga Bazāra pārvaldīšanas bija distancējušies. Nākamajai paaudzei atkal interesēja te kaut ko darīt. Justa tēvs, 1933.gadā ģimenē ieprecējies Latvijas armijas virsnieks, pirms kara kalis dažādus plānus. Mājā, kur tagad ir restorāns Garage, bijusi ģimenes auto garāža ar milzīgu bedri remontiem. Tās priekšā – benzīna pumpis, kam par godu vēlāk tapa Ilmāra Blumberga strūklaka. Justa dēls Aleksis Karlsons vēl atceras, kā viņi, iebraukuši no Amerikas, tagadējā Garage vīna bāra vidū 90.gados turēja Volkswagen busiņu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu