Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Pērn pie Itālijas krastiem nogrimušā kruīza kuģa Costa Concordia pacelšana peldus stāvoklī ir pasaulē dārgākā glābšanas operācija — tā izmaksā vairāk nekā 600 miljonus eiro (422 miljonus latu). Kuģa pacelšana tika īstenota ar 36 tērauda trošu un speciālas platformas palīdzību. Milzenis tagad tiks pārvilkts uz ostu un nodots metāllūžņos.

Nedēļas notikumi pasaulē

ANO eksperti paziņojuši, ka iegūti pārliecinoši pierādījumi par zarīna gāzes izmantošanu raķešu apšaudē pagājušajā mēnesī Damaskā. Aizliegtie ieroči Sīrijas pilsoņkarā, kas ilgst jau 30 mēnešus, pielietoti lielā apmērā, un tas ir nežēlīgs kara noziegums. ASV un Lielbritānija paziņojušas, ka ANO ziņojums apstiprina Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma vainu 21.augusta uzbrukumā. Pašiem ANO ekspertiem gan nebija prasīts noteikt, kurš uzbrucējs izmantojis ķīmiskos ieročus. 

No 2014.gada septembra 150 ES lielākās bankas tieši uzraudzīs Eiropas Centrālā banka, jo Eiropas Parlamenta deputāti deva zaļo gaismu ES banku pārraudzības sistēmai. Panākta lielāka pārredzamība un demokrātiska kontrole, kā arī uzdots izstrādāt vadlīnijas dalībvalstu banku uzraudzītājiem. Eirozonas valstīm dalība sistēmā būs obligāta, pārējās ES valstis varēs pievienoties brīvprātīgi. 

Piecus gadus pēc ASV investīciju bankas Lehman Brothers bankrota apjomīgais darbs, lai novērstu iespējas finanšu sektora sabrukumam sagraut ASV ekonomiku, joprojām ir nepabeigts. ASV Kongress 2010.gada jūlijā apstiprināja tā dēvēto Doda-Frenka paketi, kas paredz nopietnas pārmaiņas finanšu sektorā. Tomēr tās stāšanās spēkā joprojām atkarīga no plašas likumu izstrādes un interpretācijas, kā arī saskaras ar banku pretestību. Viens no sasniegumiem ir tas, ka lielākajām ASV bankām nācies izveidot «dzīvības uzturēšanas pilnvaru», kas noteiks, kā tās ir jālikvidē ar iespējami mazākiem postījumiem, ja bankas nonāktu nopietnās problēmās. Tāpat bankām jāpiedalās ikgadējos stresa testos, lai pierādītu, ka tās var pārciest jaunas krīzes. Šogad šādus testus neizturēja tikai viena no 18 lielākajām bankām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu