Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

4

Nedēļas notikumi Latvijā

Pēc tam kad kultūras ministre no amata atbrīvoja Operas direktoru Andreju Žagaru un vadību pārņēma jaunā valdes locekle Inese Eglīte, premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pirmdien no rīta parakstīja rīkojumu par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (NA) atbrīvošanu no amata. Ar 17.septembri kultūras ministra amata pienākumus pilda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (NA). Tikmēr Nacionālās apvienības vadība nesteidzas atstāt valdību vai izvirzīt jaunu ministra kandidātu, bet sākusi politisko tirgošanos par 2014.gada budžetu – NA cīnīsies par papildu finansējumu dzimstības veicināšanai un cer atcelt uzturēšanās atļauju izsniegšanu.

Par sarkano līniju neesamību ar oligarha ietekmē esošo ZZS paziņojis Reformu partijas vadītājs Edmunds Demiters. Tas politiskā šaha vērotājiem ļauj spriest, ka ieilgusī drāma ar Nacionālās apvienības (NA) atbildībā esošo Kultūras ministriju un Operas skandālu bruģējusi ceļu NA nomaiņai valdībā ar ZZS. Tiesa, šādu paziņojumu mīkstina RP dibinātājs un sarkano līniju savilcējs oligarhiem Valdis Zatlers, norādot, ka  «gribētu redzēt to cilvēku, kurš tagad pirms eiro ieviešanas un budžeta pieņemšanas uzdrošināsies gāzt valdību». Arī ZZS līderis Augusts Brigmanis apliecinājis, ka runāt par Dombrovska valdības gāšanu esot priekšlaicīgi.

Valsts prezidents Andris Bērziņš nosūtījis Saeimai ierosinājumus grozīt Satversmi, Ministru kabineta iekārtas likumu un Saeimas kārtības rulli. Eksperti, kas tos izstrādājuši, iesaka – par Ministru prezidentu var būt tikai tāda persona, kura saņēmusi Saeimas uzticību. Turklāt Saeima apstiprina vispirms Ministru prezidentu un viņa izstrādāto kabineta stratēģisko plānu valsts attīstībai. Ieteikts, ka pēc Ministru prezidenta priekšlikuma citus valdības locekļus ieceļ Valsts prezidents. Rosināts ieviest arī konstruktīvā neuzticības balsojuma procedūru, nosakot Saeimas iespējas mainīt valdību tad, kad parlamenta vairākums nav apmierināts ar tās darbu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu