Jauns ievads vecai Satversmei • IR.lv

Jauns ievads vecai Satversmei

4
Indra Sprance

Politiķi cer, ka preambulas pierakstīšana Satversmei radīs tautā drošību par valsti, kuras pašlaik trūkstot

Kad Satversmes tēvi pēc Latvijas valsts nodibināšanas vienojās par pamatlikuma tekstu, viņi apsvēra iespēju uzrakstīt tam ievaddaļu jeb preambulu, tomēr no ieceres atteicās. Acīmredzot panākt politiskus kompromisus par vērtībām bija pārāk komplicēti. Pēc 90 gadiem ideja par Satversmes preambulu ir atdzimusi – patiesībā teksts jau ir uzrakstīts, un politiķi cer, ka tā pieņemšana kliedēs sabiedrībā neskaidrību par valsts jēgu. Tikmēr juristu vidū daudzi apšauba šāda projekta nepieciešamību un izskan bažas, ka tas priekšvēlēšanu gadā uzjundīs asas politiskās kaislības.

Pamatu definēšana

«Latvijā tā ir tukša vieta, kas līdz šim nav izmantota,» Valsts prezidenta konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits skaidro, kāpēc sagatavojis Satversmes preambulas projektu, un nākamajā nedēļā ar to iepazīstinās sabiedrību. Ideja rakstīt preambulu viņam radusies pirms vairākiem gadiem, kad ievēlēts Starptautiskajā salīdzinošo tiesību akadēmijā. Analizējot dažādu valstu konstitūcijas, Levits konstatējis, ka lielākā daļa demokrātisko valstu «savus pamatus» atspoguļo arī konstitūcijās, galvenokārt preambulās. «Tas nav vienkārši aiz gara laika vai tādēļ, ka nav ko darīt. Tam ir zināma jēga un funkcija,» stāsta Levits, norādot – Latvijas pilsoņi savā valsts apziņā, salīdzinot ar Eiropas valstu nācijām, esot ļoti vāji, tāpēc Satversmes preambula līdzētu jaunajai paaudzei «apzināties, kas ir šīs valsts pamati un par ko viņiem būtu jāiestājas un kurā valstī viņi dzīvo».

Preambulas slīpēšanu Levits turpināšot līdz pēdējam brīdim pirms nākamnedēļ iecerētās pirmpublicēšanas izdevumā Jurista Vārds, tomēr neoficiāls teksts jau ir pieejams. Tas desmit īsās rindkopās apkopo dažādas politiskas vērtības, kuras tiek pasniegtas kā tādas, uz kurām 1922.gadā balstījies Satversmes sapulces lēmums par konstitūcijas pieņemšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu