Murgu pārvarēšana • IR.lv

Murgu pārvarēšana

4
Aivars Ozoliņš

Prezidenta piedāvātajai Satversmes reformai var būt grūti prognozējamas sekas

Situācija valdības koalīcijā atgādina «vājprāta murgus», prezidents Andris Bērziņš secināja aprīlī. Tolaik koalīcijas partijas izmija savstarpējus apvainojumus un pat ministru demisijas pieprasījumus, un prezidents uzstāja, ka esot nobriedusi konstitucionālā reforma – jādod lielākas pilnvaras premjerministram. Tagad prezidents ir nosūtījis Saeimai šādas reformas piedāvājumu.  

Prezidenta likumdošanas iniciatīva sakritusi ar kārtējo skandālu valdībā – pirmdien premjerministrs Valdis Dombrovskis parakstīja rīkojumu par kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes atbrīvošanu no amata. Un atkal koalīcija saļodzījusies. 

Līdzīgi kā pavasarī Reformu partija, kas draudēja ar aiziešanu no valdības, ja amatu zaudētu iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kura demisiju prasīja Nacionālā apvienība, vai izglītības ministrs Roberts Ķīlis, ar kura darba stilu nebija mierā arī premjerministrs, tagad jau NA politiķi runā par iespēju aiziet no valdības vai neatbalstīt nākamā gada budžeta likumu, kura izgāšana Saeimā nozīmētu valdības automātisku krišanu. Varētu secināt, ka prezidenta diagnosticētie «vājprāta murgi» turpinās un apstiprina viņa piedāvāto reformu nepieciešamību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu