Mūsu likumi • IR.lv

Mūsu likumi

4
Nellija Ločmele

 

Pārsteidzoša ziņa šonedēļ pienāca no Taganrogas līča piekrastes – izrādās, tur parasts vietējās bodītes apmeklējums var beigties ar tik kaislīgu strīdu par izcilā filozofa Imanuela Kanta nopelniem, ka darbā tiek laists šaujamierocis ar muļķīgu nosaukumu Lapsene. Par laimi, tā nav īsta pistole ar kaujas patronām, un sašautais pēc šāda «dzēliena» nepārceļas uz viņpasauli. Tomēr sirmais Imanuels nekādi nav pelnījis tādu «aizstāvi», kas pēc maizes dodas ar pistoli kabatā.

Kanta morālās filozofijas esence ir kategoriskais imperatīvs – prasība vienmēr rīkoties tā, lai ikvienu savu izvēli varētu pasludināt par universālu likumu. Lapsenes likums – tas ir par daudz pat Taganrogas līcim, nemaz nerunājot par universu.

Tikmēr Rīgas līča piekrastē valdošie vēji notur strīdnieku galvas pietiekami vēsas. Gana droši var iet ne tikai uz bodi pēc maizes, bet arī uz operu vai valdības namu – pa seju nesitīs, patronas pietaupīs. Vismaz pagaidām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu