Muzejs nāves laukā • IR.lv

Muzejs nāves laukā

2
Pašlaik divu bijušo debesskrāpju vietā atrodas baseini ar ūdenskritumiem uz to sienām. Tiem apkārt uz bronzas plāksnēm ierakstīti 2983 upuru vārdi.

Nākamā gada pavasarī Ņujorkā līdzās 2001.gada 11.septembra upuriem veltītajam piemiņas memoriālam plānots atvērt muzeju. Tas nav viegli – veidot muzeju vietā, ko dēvē par nāves lauku, atzīst muzeja darbinieki

Par septembra teroraktu epicentru Ņujorkā kļuva Pasaules Tirdzniecības centra augstākās ēkas – Dvīņu torņi, kuros ietriecās pašnāvnieku vadītas pasažieru lidmašīnas. Vienā rītā vesels pilsētas kvartāls pārvērtās asiņojošā brūcē. Ir pagājuši vairāk nekā desmit gadu, un šeit pakāpeniski atgriežas dzīvība. Pilsētas vadība sola, ka 2015.gadā jaunuzceltajās ēkās varēs ievākties iemītnieki, bet no Ņujorkas panorāmas izdzēsto Dvīņu torņu vietā tagad atrodas pirms diviem gadiem atklātais piemiņas memoriāls Reflecting Absence.

Pēc drošības pārbaudes apmeklētājs nokļūst laukumā, kur, nelielu kociņu ieskauti, atrodas divi milzīgi krītoša ūdens baseini. Uz baseinu apmalēm iegravēti 2983 bojāgājušo cilvēku vārdi – gan tie, kas gāja bojā 1993.gadā islāmistu sarīkotajā sprādzienā Pasaules Tirdzniecības centra autostāvvietā, gan 2001.gada sprādzienu upuri, arī to cilvēku vārdi, kas tajā septembra dienā tika nogalināti uzbrukumā Pentagonam Vašingtonā un Pensilvānijā notriektās lidmašīnas pasažieri. Pie daudziem vārdiem pulējums zaudējis spožumu. No cilvēku roku pieskārieniem. Divpadsmit gadus pēc septembra uzbrukumiem gandrīz 40 procentu cilvēku mirstīgo atlieku joprojām nav izdevies identificēt, tāpēc daudziem tuviniekiem memoriāls ir kā iegriešanās vietā, kur beidzies mīļota cilvēka ceļš. 

Blakus memoriālam atrodas stikla siena, caur kuru redzams milzu metāla konstrukcijas fragments. Sija, pie kuras glābšanas un teritorijas sakopšanas darbu laikā ik dienu notika īss svētbrīdis, kļuvusi par vienu no pirmajiem topošā muzeja eksponātiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu