Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

2
Japāņu delegācija, ieskaitot premjeru Sindzo Abi (trešais no labās) līksmo pēc paziņojuma, ka 2020.gada vasaras olimpiskās spēles notiks Tokijā, kas prestižo sporta pasākumu uzņems otro reizi vēsturē. Par to sestdien balsojumā nolēma Starptautiskā Olimpiskā komiteja. Izšķirīgajā balsojumā Japānas galvaspilsēta pieveica Stambulu. Savukārt pirmajā balsojumā tika atsijāta Madride, kas uz Olimpiādes rīkošanu pretendēja trešo reizi pēc kārtas.

Nedēļas notikumi pasaulē

Pavērsiens starptautiskajā spriedzē par uzbrukumu Sīrijai – ASV prezidents Baraks Obama pieļauj atlikt militāro triecienu Sīrijai, ja Damaskas ķīmisko ieroču arsenāls tiks nodots starptautiskai kontrolei. Tādējādi Obama atbalstījis Krievijas ideju, kas paredz vienoties par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Obama gan arī brīdināja, ka, piekrītot apsvērt Krievijas iniciatīvu, viņš tikai atlicis iespējamo soļu speršanu uz vēlāku laiku. Asada opozicionāri Maskavas ierosinājumu nosoda kā «politisku manevru».

Krievijas Valsts domes deputāts Vladimirs Žirinovskis piedraudējis Baltijas valstīm ar to pilnīgu okupāciju un iznīcināšanu, ja rietumvalstis īstenos triecienu Sīrijai. «Kad tādi visādi plušķi vaukšķ pasaules procesos, tāpēc arī tiek okupēti. Vēl viņi brēks – kāpēc mūs okupēja! Pavisam noteikti visas Baltijas valstis tiks okupētas un visas tiks iznīcinātas,» intervijā laikrakstam Komsomoļskaja pravda paziņojis Žirinovskis. Uz to reaģējis NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens, kurš paziņojis, ka Krievijas politiķu izteikumi par Baltijas valstu okupāciju atbildei uz uzbrukumu Sīrijai nav pieņemami. Bet Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs paziņojis, ka Žirinovska izteikumi ir murgs un nav jāņem nopietni.

Ķīnā turpmāk sodīs par «bezatbildīgām baumām», kuras tiek izplatītas internetā. To autori var saņemt līdz pat trim gadiem ilgu cietumsodu. Cilvēku varēs apsūdzēt par nepatiesu ziņu izplatīšanu, ja uz viņa publicētajām baumām «uzklikšķinās» vismaz 5000 interneta lietotāju vai tās pārpublicēs vismaz 500 reižu. Par «sevišķi nopietnu» gadījumu uzskatīšot interneta baumas, kas izraisa garīgas ciešanas cilvēkiem, kuri pakļauti šai informācijai. Līdzīgi būšot ar gadījumiem, kad nepatiesa informācija izraisa protestus, etniskus vai reliģiskus nemierus vai rada «sliktu starptautisko efektu».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu